Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Počítačová kriminalita

Pardubický kraj - Nejnovější projekt Krajského ředitelství policie Pardubického kraje je „Opatrnost v kyberprostoru pro seniory a další zranitelné osoby“. 

Jedná se o přednášky vedené policisty, kteří se touto problematikou denně zabývají. Součástí projektu je edukační kalendář na rok 2024, který obsahuje aktuální téma kybernetické kriminality a zásady bezpečného pohybu v online prostředí. Celkem 27 obrázků kalendáře obsahuje krátký úderný text zaměřený na propracovanou hrozbu kyberprostoru. Tato preventivní aktivita bude probíhat napříč celým Pardubickým krajem v knihovnách, ve školách nebo v domovech pro seniory.

Zahájení projektu proběhlo v úterý 24. října 2023 v Pardubicích a bylo věnováno policistům a občanským zaměstnancům našeho krajského ředitelství, jelikož sofistikované útoky se nevyhýbají nikomu. Přednáška přinesla velmi kladné ohlasy ze stran zúčastněných posluchačů, kteří si odnesli mnoho užitečných rad a tipů, jak zvýšit svoji bezpečnost v online prostředí. Následující projektový den bude probíhat pro policisty a občanské zaměstnance dne 29. listopadu 2023 na Územním odboru Policie České republiky Ústí nad Orlicí.

V Pardubickém kraji zaznamenáváme téměř stoprocentní meziroční nárůst skutků evidovaných jako IT kriminalita a souběžně s tímto nárůstem vzrostly i způsobené škody. V roce 2022 bylo na Krajském ředitelství policie Pardubického kraje těchto skutků evidováno celkem 786. Dle statistických údajů jich v roce 2021 bylo 340 a v roce 2020 celkem 317. V letošním roce do měsíce září jich evidujeme již 643.

V kyberprostoru jsou časté útoky vedené na majetek poškozených osob, ale i na osobní, bankovní, či jinak citlivé údaje, které lze později využít k páchání trestné činnosti. Jedná se například o přístupové údaje k profilům na sociálních sítích, intimní fotografie, přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, kopie dokladů totožnosti apod. Pachatelé využívají důvěřivosti a neznalosti občanů a tímto způsobem získávají potřebné informace a data ke svému prospěchu.

Krajské ředitelství policie Pardubického kraje se proto aktivně podílí na zvyšování osvěty v oblasti kybernetické kriminality realizováním preventivních projektů a přednášek, které vedou k edukaci osob všech věkových kategorií.

25. října 2023
kpt. Bc. Daniela Mauerová, DiS.
koordinátor prevence kriminality

vytisknout  e-mailem