Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Počet fyzických napadení vzrůstá

JIHLAVSKO: Ránou pěstí muž způsobil napadenému těžké zranění 

Policejní komisař zahájil trestní stíhání devatenáctiletého mladíka z Jihlavy, který napadl a zranil stejně starého muže. Obviněn byl ze spáchání dvou trestných činů, a to těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví. Ke spáchání činu došlo vloni v létě v Jihlavě. Po desáté hodině večer se na schodišti, které vede z ulice Hradební na ulici Ztracenou, mladí muži potkali. V minulosti již mezi sebou měli opakovaně slovní rozepři. Také v tomto případě došlo ke konfliktu, který vyústil tím, že devatenáctiletý mladík udeřil druhého pěstí do obličeje. Napadený mladý muž utrpěl dvojitou zlomeninu čelisti, jeho zranění si vyžádalo lékařské ošetření v nemocnici, ve které byl hospitalizován. Po přijetí oznámení začali případ prověřovat policisté. Místo činu ohledali a zadokumentovali, v lokalitě provedli šetření. Dále policisté provedli výslechy osob a vyžádali si také lékařské zprávy. Napadený muž se musel podrobit operačnímu zákroku s téměř týdenním pobytem v nemocnici. Poté následovaly další lékařské zákroky a omezení na běžném způsobu života, zejména v souvislosti s konzumací stravy a komunikací, léčení si vyžádalo několik týdnů. Kriminalisté shromáždili důkazy a na jejich základě poté zahájili trestní stíhání devatenáctiletého muže, případ dále vyšetřují.

Za trestný čin těžkého ublížení na zdraví lze uložit trest odnětí svobody až na deset let.

Násilná trestná činnost patří mezi ty, u kterých policisté zaznamenávají nárůst. V loňském roce došlo na Jihlavsku k 170 násilným trestným činům, což je o pětačtyřicet skutků více než v roce předcházejícím. Zvýšil se zejména právě počet případů ublížení na zdraví, kterých bylo vloni 97, což je o třiatřicet trestných činů více než v roce 2016, objasnit se policistům do současné doby podařilo necelých osmdesát procent případů

Fyzického napadení se pachatel v mnoha případech dopustí náhle, spontánně, bez většího rozmýšlení a nedomyslí následky svého jednání. Často ani nechce způsobit napadenému vážnější zranění, v daný okamžik pouze vybíjí svoji agresi, jeden úder pěstí ale může skončit velmi vážně, a to pro obě strany. Pro napadeného může fyzické napadení znamenat nejen způsobení zranění, ale může dojít i k fatálnímu následku na jeho životě. Útočníkovi pak za spáchaný trestný čin hrozí podle jeho závažnosti a následku, který jím způsobil, trest v podobě pobytu za mřížemi.

Fyzickému útoku v mnoha případech předchází dlouhodobé vzájemné neshody mezi aktéry napadení. Většinou se osoby nejprve začnou napadat slovně a konflikt eskaluje v násilí. Někdy jsou emoce aktérů fyzického napadení umocněné požíváním alkoholu nebo chováním ostatních přítomných. V některých případech jsou důvody vzniku konfliktu malicherné až nesmyslné. Mezi taková zdůvodnění může např. pařit i to, že má útočník pocit, že se na něho budoucí napadený špatně podíval nebo se jedná o hluboce zakořeněnou rivalitu mezi skupinami osob nebo jednotlivci. 

Významnou roli hraje v negativním smyslu slova při vzniku konfliktu požívání alkoholu. Ten se objevuje zejména v případech fyzického napadení v restauračních zařízeních a zábavních podnicích. Fyzická napadání nejsou jen doménou mužů, policisté řeší i případy, kdy konflikt proběhne pouze mezi ženami.

Násilí se dostalo i na místa, kde to nebývalo tak běžné, výjimkou nejsou napadení v prostředcích městské hromadné dopravy, mezi náhodnými řidiči, při sportovních utkáních, v obchodních domech nebo např. ve školách. Mezi případy fyzického napadení se bohužel objevují i případy, kdy se obětí stane člověk, který útočníkovi, který napadl jinou osobu, chtěl v násilném jednání zabránit a sám přitom utrpěl zranění.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

22. února 2018   

vytisknout  e-mailem