Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Po vyloupení zahradní chatky skončil v policejních poutech

NOVOJIČÍNSKO - události 

Policisté z Kopřivnice během středečního odpoledne zadrželi muže, který se měl v uplynulých dnech dopustit trestného činu krádeže a trestného činu porušování domovní svobody. Tento devětatřicetiletý muž v obci Závišice překonal oplocení pozemku jedné ze zahradních chatek a poté se vloupal do přilehlé kůlny. Z té odcizil sekačku na trávu v hodnotě téměř 26 tisíc korun. To však nebylo vše, co si z místa odnesl. Následně vypáčil dveře od WC, kde si vzal roli toaletního papíru. Přivolaní policisté na místě události nasadili služebního psa, který je na základě pachové stopy dovedl přes les na polní cestu, kde si policejní psovod všiml podezřelého cyklisty. Následnou lustrací této osoby bylo zjištěno, že jde o muže s bohatou kriminální minulostí. To, že se jedná o pachatele, který se vloupal do zahradní chatky, prokázaly kriminalistické stopy, které muž během páchání trestného činu na místě zanechal a které byly zajištěny díky policejnímu kriminalistickému technikovi. Muž byl následně zadržen a umístěn do policejní cely. Policistům se k vyloupení zahradní chatky doznal a také jim prozradil, kde odcizenou zahradní sekačku schoval. Ta byla poté navrácena zpět své majitelce. Výše uvedenému pachateli za přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody nyní hrozí až tři roky za mřížemi. 

„Řidičům naměřili téměř čtyři a pět promile“

Policisté z Dopravního inspektorátu v Novém Jičíně, během včerejšího odpoledne v rámci dohledu nad bezpečností silničního provozu, zastavili na Odersku vozidlo Honda Civic. Během silniční kontroly u pětačtyřicetiletého řidiče tohoto vozidla provedli dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu. Přístrojem Dräger, kterým se toto odborné měření provádí, byla řidiči naměřena hodnota přes tři promile a poté dokonce hodnota blížíce se čtyřem promile. Muž následně uvedl, že před jízdou vypil šest dvanácti stupňových piv. To však na něm nebylo na první pohled příliš znát a i když u něj byla naměřena tak vysoká hodnota, bez problémů s hlídkou komunikoval a nejevil typické známky podnapilosti, jako jsou značně zpomalené reakce či vratká chůze.  Muži byl na místě okamžitě zadržen řidičský průkaz a za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky mu může být uložen trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest či zákaz činnosti.

Nejedná se o ojedinělý případ za poslední dobu, kdy byla řidiči naměřena tak vysoká hodnota alkoholu v dechu. Během minulého nedělního poledne vyjížděli policisté z Oder k devětatřicetiletému cyklistovi, který měl během jízdy i s kolem upadnout na trávu vedle silnice. Přivolaní policisté u tohoto muže provedli opakovanou dechovou zkoušku, kdy nejprve byla řidiči naměřena neuvěřitelná hodnota téměř čtyři a půl promile a následně dokonce hodnota ve výši 4,99 promile. Během výše uvedeného pádu se muž lehce zranil a musel být převezen do nemocnice, kdy z tohoto důvodu nebylo možné na místě události provést třetí potřebnou dechovou zkoušku. Muži tedy byla v nemocnici odebrána krev, která bude podrobena toxikologickému vyšetření. Pokud toto vyšetření potvrdí vysokou hodnotu alkoholu v krvi, budou ve věci zahájeny úkony trestního řízení.  Prozatím je věc vedena jako přestupek. 

Nový Jičín 28. července 2017

nprap. Mgr. Darina Knižátková
vrchní inspektor skupiny tisku a prevence Nový Jičín

       

vytisknout  e-mailem