Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistiky dopravní nehodovosti Klatovsko

KLATOVSKO - Výsledky za I. pololetí 2013. 

        Policie ČR na Klatovsku eviduje v období od měsíce ledna až června 2013 celkem 207 dopravních nehod, při kterých bylo 5 osob usmrceno, 8 osob bylo těžce zraněno a 94 zraněno lehce. Při dopravních nehodách vznikla hmotná škoda, která byla odhadnuta na částku 13 682 300,- Kč.
      Současně byla policie ve 167 případech, na základě oznámení účastníků dopravní nehody, přítomna sepsání záznamu o dopravní nehodě, tzv. euroformuláře, kdy viníkovi dopravní nehody byla na místě, ze strany policejního orgánu, uložena bloková pokuta.  V ostatních 37 případech se jednalo o srážku se zvěří.
 
Hlavní příčiny 207 dopravních nehod:
     Nejčastější příčinu nehod evidujeme u nesprávného způsobu jízdy celkem v 99 případech, tj. podíl na celkové nehodovosti 48 %. Vlivem nepřiměřené rychlosti došlo k 71 dopravním nehodám. Nedání přednosti v jízdě je zaznamenáno v 10 případech a v důsledku nesprávného předjíždění došlo k 5 nehodám.
 
Zavinění:
      Řidiči motorových vozidel zavinili 185 dopravních nehod, při kterých byly 4 osoby usmrceny, 5 těžce a 81 lehce zraněných osob. Chodci zapříčinili 5 nehod, z toho 4 zaviněny dětmi.  Cyklisté zavinili 10 nehod.
 
Místa dopravních nehod:
Podle místa se stalo v obci 108 a  mimo obec  došlo celkem k 99 nehodám.
Na železničních přejezdech evidujeme 2 dopravní nehody, kdy došlo k usmrcení 1 osoby.
Nejvíce  dopravních nehod se stalo na silnicích II. třídy = 54 , I.  třídy =  51 a III. třídy = 31.
 
Pod vlivem návykových látek:
     Policisté vyjížděli ke 23 nehodám, kde bylo zjištěno, že řidiči řídili pod vlivem alkoholu a ve 3 případech pod vlivem návykových látek, při těchto bylo 14 osob zraněno lehce. U 18 řidičů bylo zjištěno užití alkoholu před jízdou s výsledky měření nad 1,00 promile alkoholu.
Podle dnů a času
    Podle dnů v týdnu, nejvíce havarovali řidiči v úterý, kdy bylo prošetřováno 38 nehod a nejméně 24 ve středu.  
Podle stavu povrchu vozovky
    K dopravních nehodám na suchém povrchu došlo celkem ve 106  a na  mokrém povrchu ve 53 případech.  Na komunikacích s náledím nebo sněhem s posypem k 10, na neposypaném náledí či sněhu k 24 a na rozbředlém sněhu ke 13 nehodám.
 
 
nprap. Ladmanová Dana
18.7.2013

vytisknout  e-mailem