Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Rekreační objekty v zimním období

PLZEŃSKÝ KRAJ - Doporučení vlastníkům rekreačních chat a chalup, jak zabezpečit majetek. 

Policisté na různých odděleních v průběhu roku přijímají oznámení od poškozených majitelů o vloupání do rekreačních objektů. Kontrola rekreačních objektů je jednou z preventivních činností policistů na obvodních odděleních i policejních kynologů. Kontroly se provádějí převážně v podzimních a zimních měsících, mimo hlavní rekreační sezónu.

Rekreační chaty a chalupy lákají zloděje zejména proto, že jsou opuštěné. Pachatelé využívají vhodných podmínek, například mnohdy jsou objekty situovány na odlehlých místech nebo mimo obytnou zástavbu, s malým výskytem osob.

Na teritoriu Plzeňského kraje je mnoho rekreačních chalup a chat, které jsou využívány ve větší intenzitě od jara do podzimu. Nesprávná je představa některých vlastníků, že případný zloděj nemá co ukrást a jejich věci nemají žádnou hodnotu.

Cíl pachatelů

Pachatelé krádeží odcizují především věci, které mohou následně zpeněžit, například elektrické a ruční nářadí, zahradní náčiní, starožitnosti, sportovní potřeby i různé vybavení. V evidovaných případech pachatelé nezpůsobili velké škody odcizením věcí, ale poškozením zařízení. Někteří při svém pobytu v cizím objektu použijí oděvy a zkonzumují nalezené potraviny i alkoholické nápoje.

Způsob vloupání

Nejčastějším způsobem vniknutí do objektu je vypáčení a rozbití skleněné výplně v okně nebo dveřích,  rozlomení zámku ve dveřích a jejich vypáčení i odstraněním mříží či okenic. 

Majitelé, kteří vlastní rekreační objekty, z převážné části dojíždějí z měst i  jiných krajů a navštěvbují je nepravidelně. Pokud zjistí vloupání, tak přesně nedokáží popsat, kdy mohl pachatel vniknout do objektu - nejsou vyjímečné případy, kdy je možnost vloupání i v několika uplynulých týdnech.

Vlastníkům rekreačních chat a chalup doporučujeme:

  • využívat: mechanické zábranné prostředky - uzamykatelné okenice, bezpečnostní zámkový systém, mříže,

                         elektronickou ochranu  a případné napojení objektu na mobilní telefon,

  • pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí (obrazů, starožitností),  elektrospotřebičů, nářadí, jízdních kol
  • evidujte si název věci, výrobní číslo, pořizovací cenu, rok pořízení, protože po vloupání budou uvedené údaje po vás požadovány u policie a  pojišťovny, při uplatnění náhrady škody,
  • udržujte dobré vztahy se sousedy, kteří si ve vaší nepřítomnosti mohou všimnout pohybu neznámých osob a vozidel,
  • nezapomeňte správně objekt pojistit,
  • rekreační objekt namátkově kontrolujte  nebo požádejte jinou osobu, která pobývá v blízkosti.

Uvedenými doporučeními chceme preventivně působit na majitele rekreačních objektů. Informovaností se policisté snaží zvyšovat povědomí občanů s cílem a přesvědčením o  zabezpečení vlastního objektu.

Policisté v jednotlivých obvodech kontrolují různé chatové oblasti, ale není možné, aby ochránili veškeré rekreační objekty. Starost o zabezpečení chat a chalup mají především jejich majitelé.

Nezapomeňte: vloupání do rekreačních chalup a chat nelze nikdy vyloučit!

Postup při zjištění vloupání do objektu:

  • nevstupujte do objektu, pachatel může být uvnitř ani nedoporučujeme zakročovat
  • neuklízejte po zlodějích
  • nedotýkejte se věcí (zničíte případné stopy) důležité pro objasnění případu
  • neprodleně případ oznamte na policii.

Pokud vám bude chování cizích osob podezřelé, učiňte oznámení na Policii ČR - telefonní linku číslo 158 nebo na jakoukoli policejní služebnu.

nprap. Dana Ladmanová

20. října 2020

vytisknout  e-mailem