Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodníci a senioři

PLZEŃSKÝ KRAJ - Doporučení pro starší osoby, jak nebýt další obětí podvodníků. Pozor - na smyšlené vnuky a další záminky pachatelů k získání peněz. 

V  rámci preventivního působení na občany policisté z Plzeňského kraje upozorňují zejména seniory na různé podvody. Podvodníci se pokouší pod různými záminkami přesvědčit starší osoby, využít jejich důvěřivosti a získat finanční obnos.

Pachatelé si vyhledají pevné telefonní linky, kdy kontaktují účastníky a zaměřují se na  seniory. Následně se pod smyšlenou postavou vydávají za jejich vnuka a chtějí předat nebo půjčit peníze.

Upozorňujeme: pokud Vás někdo oslovuje jménem, nemusí znamenat, že Vás osobně zná.

Jak postupovat při telefonickém hovoru s údajným vnukem:

V žádném případě:

  • nesdělovat  jméno: například: „Vašíku, Ty potřebuješ peníze a pachatel odpoví: „Ano babičko, tady Vašík“.
  • neznámé osobě neříkat, kolik máte doma peněz nebo na účtech v peněžních ústavech.

Nikdy nevydávejte cizím osobám finanční hotovost – někdy po telefonické domluvě vysílají jinou osobu k převzetí.  Požadavek "údajného vnuka" ověřte u dalších příbuzných.

Podvody s různými motivy

Další oznámení se týkají krádeží finančních hotovostí, kdy podvodníci vnikli nebo byli vpuštěni do obydlí důchodců, z nichž někteří byli i okradeni. Pachatelé se orientují na osamocené starší osoby.

  • Mnohdy vystupují jako pracovníci společností nebo nabízejí různé zboží.
  • Evidujeme i podvody spojené s opravou nemovitostí, nabízejí práce za neúměrné částky nebo i cenu, která neodpovídá kvalitě a rozsahu provedených prací. Před uzavřením smluvního vztahu se nejdříve poraďte s odborníky nebo rodinnými příslušníky.
  • Podvodníci žádají o pomoc a řeknou fiktivní důvod své návštěvy – potřebují vodu k zapití léků, příbuzný je zraněný u dopravní nehody atd…
  • Nezapomínejte, že za služby související s odběrem plynu nebo elektrické energie nejsou prováděny žádné platby v hotovosti.
  • Nemůžete věřit ani náhodným výhrám v soutěžích, do kterých jste nebyli zapojeni. 
  • Opatrnost je zapotřebí i při prodeji a převodu nemovitostí.

Jak reagovat při setkání s neznámými osobami:

  • Pokud chcete vpustit do bytu či domu neznámou osobu, požádejte vždy o přítomnost další Vám známé osoby - příbuzné nebo sousedy. 
  • Do obydlí cizí osoby vpouštějte pod Vaším dozorem a jen tehdy, pokud jste si návštěvu objednali nebo byla předem oznámena.
  • V domě nebo bytě cizího člověka nenechávejte ani na chvíli bez dozoru a neberte před ním uschované peníze.
  • Podvodníci vždy chtějí zjistit, kde máte uschovány finance a tyto Vám v nestřeženém okamžiku odcizit. Někdy chtějí rozměnit bankovky.
  • Nezanechávejte doma více peněz v hotovosti nebo si je uložte na několika místech.
  • O svém majetku nehovořte s cizími lidmi, hlavně o úsporách a jejich uložení.

              Nikdy takové osoby nevpouštějte do bytu či domu!

Pokud jste se stali obětí podvodného jednání, obraťte se neodkladně na policejní služebnu nebo na telefonní linku Policie ČR číslo 158.

Případy, kdy se stal senior obětí trestného činu, jsou často oznámeny nejbližšími příbuznými s časovou prodlevou, a tím je znesnadněno pátrání po pachateli. Senioři po krádežích a podvodech projevují pocit studu a nechtějí o své zkušenosti s podvodníkem ani promluvit. Není vyloučeno, že se bojí i vycházet z obydlí a mohou mít i další problémy v komunikaci s ostatními lidmi.

Pachatelé neustále vymýšlejí nové legendy, jak se dostat k penězům.                           

Nepodlehněte zvýšenému nátlaku a manipulaci podvodníků!

nprap. Ladmanová Dana

16. července 2021

vytisknout  e-mailem