Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Památka zesnulých

PLZEŃSKÝ KRAJ – Návštěvníky hřbitovů upozorňujeme, aby v zaparkovaných vozidlech nezanechávali doklady, kabelky ani cenné věci. Řidiči, buďte ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu. 

V letošním roce vychází den „Památka zesnulých“ na čtvrtek 2. listopadu a občané budou v nadcházejících dnech ve zvýšené míře navštěvovat hřbitovy, aby uctili památku svých blízkých.

Vzhledem k tomu, že hřbitovy se nacházejí nejen v obcích, ale i na odlehlých místech, tak přilehlá parkoviště někdy pachatelé využívají k páchání trestné činnosti. Občané ponechávají ve vozidlech různé doklady i věci a po návratu zjistí, že vozidlo je poškozené. Ve většině případech pachatelům postačí několik sekund, aby vnikli do vnitřních prostor vozidla.

Nezapomeňte - při pohybu po hřbitově, když u hrobových míst odložíte tašky nebo kabelky, tak je musíte mít vždy pod dohledem.

Po zjištění krádeží majitelé oznamují na policii odcizení občanského a řidičského průkazu, cestovního pasu, dokladů od vozidla, platební karty peněžního ústavu, průkazu pojištěnce zdravotní pojišťovny  a dalších. Následně musí poškozený občan na různých úřadech nebo institucích oznámit odcizení dokladů a požádat o vydání nových. Krádeže mobilních telefonů nebo svazků klíčů od obydlí také nejsou výjimkou.

Nezanechávejte ve vozidlech žádné doklady, tašky a cenné věci.

Policisté budou ve zvýšené míře dohlížet i na řidiče, protože se očekává intenzivnější provoz vozidel na komunikacích. Na přelomu měsíce října a listopadu vyjíždí na delší trasy i mnoho tzv. "příležitostných" řidičů, kteří mohou na vzniklé situace v silničním provozu reagovat nepřiměřeně.

Doporučujeme všem účastníkům silničního provozu, aby dodržovali dopravní předpisy, byli obezřetní a zejména řidiči při delším cestování nepřeceňovali své schopnosti i možnosti.

nprap. Ladmanová Dana

26. října 2023

vytisknout  e-mailem