Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pirátské filmy za 85 milionů

České Budějovice - Kriminalisté objasnili dva mimořádně rozsáhlé případy pirátství a porušení autorských práv.  

Českobudějovickým kriminalistům se podařil husarský kousek. Objasnili dva na sobě nezávislé případy závažného porušení autorského práva. Dvěma mužům z Českých Budějovic sdělili v těchto dnech obvinění. Dvaadvacetiletý muž z Českých Budějovic způsobil za čtyři roky své protiprávní činnosti zatím zadokumentovanou škodu ve výši 55 milionů korun. Bez souhlasu autorů ukládal na datová úložiště obrazová a zvuková díla (filmy) a odkazy k nim dále zveřejňoval a šířil především prostřednictvím webových diskusí.

Zajištěné DVD
Nezávisle na něm se stejnou činností s fanouškovským zápalem zabýval další muž z Českobudějovicka (37 let). Ten tuto činnost provozoval od roku 2009. Nabízel filmy jako Doba ledová, Habermanův mlýn, Ženy v pokušení. Způsobil škodu za bezmála 30 milionů korun. Policie na případu spolupracovala s Českou protipirátskou unií.


Zajištěné věci
Oba muži měli tuto svoji činnost také jako koníčka. Na speciálních webových stránkách se podobní piráti sdružují a samozřejmě hodnotí své úlovky. Hodnocena je kvalita zveřejněného filmu a také rychlost s jakou se film objeví například ještě před premiérou.


V případě odsouzení hrozí obviněným mužům trest odnětí svobody ve výši až osmi let. Škodu způsobenou celkem ve výši 85 milionů korun budou muset samozřejmě autorům děl uhradit. Takto zničený život za nelegální filmovou zábavu skutečně nestojí.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

23. května 2013

vytisknout  e-mailem