Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

AKTUALIZACE - Pirát silnic ohrožoval desítky řidičů

Řidiče jedoucího v protisměru po Jižní spojce zastavily až policejní výstřely 

Krátce po 16. hodině došlo na Jižní spojce před přemostěním s ulicí 5. května k policejnímu zákroku, kdy se zasahující policisté snažili všemi dostupnými prostředky zabránit v další jízdě řidiči mercedesu jedoucímu v protisměru. Ten podle všeho ujížděl ve směru od Prahy 5 na Prahu 9 ve vozidle, které figurovalo v policejní databázi jako odcizené. Řidič nejenže nerespektoval opakované výzvy policistů k zastavení, ale svou bezohlednou jízdou ohrožoval celou řadu nic netušících řidičů, kdy několik z nich dokonce naboural. Jeho další jízdu ukončili policisté až díky použití služební zbraně a dalších donucovacích prostředků.

Prvotní informace nenasvědčovaly tomu, že by došlo ke zranění nějaké osoby. Nicméně jedno z poškozených vozidel převáželo pacienta, u kterého pravděpodobně v důsledku dopravní nehody došlo ke zdravotní komplikaci. Na místo byli proto povoláni záchranáři, kteří jej převezli z preventivních důvodů do nemocnice. Ošetření si nakonec vyžádal i dopadný řidič, který údajně utrpěl v souvislosti s nehodou zranění hlavy. 

Dalším šetřením bylo zjištěno, že 44letý řidič je zároveň osobou v pátrání a má 2x vyslovený zákaz řízení motorových vozidel. Orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu i test na omamné a psychotropní látky na místě odmítl. Stěžejní pro další vyšetřování tak bude následný odběr krve spojený s lékařským vyšetřením v nemocnici.

Okolnostmi a následky dopravní nehody se nyní zabývají dopravní policisté, případ odcizeného Mercedesu Benz si převzali kriminalisté. Celá událost si s ohledem na odpolední špičku vyžádala značné dopravní komplikace.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová - 23. května 2019 

AKTUALIZACE:

Z dalšího šetření a vyhodnocení celého zákroku je zřejmé, že zasahující policisté využili všech zákonných prostředků včetně použití zbraně k zastavení a zpacifikování nebezpečného pachatele. Toho opakovaně vyzývali k zastavení vozidla ještě před vjezdem na Jižní spojku, kdy dotyčný nedbal pokynu policistů a to ani v okamžiku, kdy na něj v prostoru benzínové čerpací stanice mířili zbraněmi. Místo aby uposlechl výzev, najízděl autem na policisty a posléze pokračoval tím způsobem, že vjel na Jižní spojku do protisměru a snažil se policejním hlídkám ujet. Svou nebezpečnou jízdou ohrozil celou řadu řidičů a zastavil až v okamžiku, kdy ho policisté v jízdním pruhu zablokovali a zpacifikovali několika výstřely do pneumatik, jak je mimo jiné patrné z přiloženého videozáznamu.

Kriminalisté řidiče podezírají hned z několika trestných činů a to obecné ohrožení, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, násilí proti úřední osobě a neoprávněné užívání cizí věci, případně krádež, kdy v nejbližší době zahájí úkony trestního řízení.

Dopravní policisté již vyčíslili předběžnou škodu na poničených vozidlech, která rozhodně přesáhne 300 tisíc korun.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová - 24. května 2019 

vytisknout  e-mailem