Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pietní akt v Klatovech

Před sedmdesáti lety popraven i velitel četnické stanice 

     Na pietním aktu ve Spáleném lese v Lubech uctili zástupci města Klatov a obce Bernartice u Tábora, policisté, vojáci,  skauti a další občané Klatovska památku obětí zastřelených na zdejší střelnici před 70. lety v době heydrichiády.  V období od 31. května do 3. července 1942 zde bylo zastřeleno 73 osob z Klatovska, Příbramska a Písecka.
    Mezi popravenými byl i velitel četnické stanice v Bernarticích u Tábora pan Josef Suttý, který se narodil 9. srpna 1892 v Dolní Lhotě u Bezděkova. Po absolvování pětitřídní české obecné školy a vojenské služby nastoupil k četnictvu. V roce 1919 sloužil na stanici v  Berouně. V letech 1922 až 1925 sloužil na stanici Berehovo u Zemského četnického velitelství na Podkarpatské Rusi.
    Nejblíže svému rodišti byl služebně v letech 1925 až 1932, kdy sloužil na stanici v Horažďovicích. Oceněním jeho služebních kvalit bylo jeho přeložení na četnickou pátrací stanici v Kutné Hoře. To také souviselo s absolvováním kursu pro velitele stanic a jeho povýšením do hodnosti praporčíka.
    V hodnosti vrchního strážmistra pak nastoupil dne 5. září 1934 na četnickou stanici v obci Bernartice u Tábora. Zde jej v březnu 1939 zastihl vznik protektorátu Čechy a Morava.
     Jeho osud se začal naplňovat 30.dubna 1942, kdy do protektorátu seskočily výsadkové skupiny INTRANSITIVE a TIN vyslané z Velké Británie.  
     Vrchní strážmistr Josef Suttý byl dne 12. června 1942 v 8.30 hod. zatčen příslušníky klatovského gestapa a bylo mu kladeno za vinu, že věděl o parašutistovi schovaném v obci a nic proti němu nepodnikl. Jednalo se o parašutistu Grabovského z paraskupiny INTRANSITIVE.
     Z hlášení klatovského gestapa se dozvídáme, že se Josef Suttý při výsleších ukázal jako zarytý a zavilý Čech, který nedoznal nic ani při konfrontaci, svým jednáním nejenom porušil svou úřední povinnost nejhrubším způsobem, ale i ukázal, že je třeba na něho pohlížet jako na vysloveně destruktivní element, který snad nikdy nebude kladně činný v rámci Velkoněmecké říše.
 S tímto hodnocením byly dny vrchního strážmistra Josefa Suttého sečteny.                           
Návrh přednosty klatovského gestapa předsedovi stanného soudu v Praze byl zřejmý
– odsoudit Josefa Suttého podle stanného práva, což v té době znamenalo pouze smrt.
Vrchní  strážmistr Josef Suttý byl na střelnici ve Spáleném lese v Lubech u Klatov 
 popraven dne 29. června 1942 v 19.30 hodin. 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

22.6.2012

vytisknout  e-mailem