Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pietní akt 2017

KLATOVSKO - Včera se ve Spáleném lese u Lub uskutečnil pietní akt. Na tomto místě bylo v roce 1942 popraveno přes sedm desítek osob i četník vrchní strážmistr Josef Suttý. 

       Ve čtvrtek 22. června 2017 vyvrcholilo pietním aktem dvouměsíční období, kdy si město Klatovy připomínalo 75. výročí tzv. „heydrichiády“ a poprav osob ve Spáleném lese v Lubech u Klatov. Na tomto místě bylo v období od 31. května do 3. července 1942 popraveno 73 osoby pro schvalování útoku na R. Heydricha, odbojovou činnost a pomoc západním paravýsadkům.

    

         

Policisté z Územního odboru Policie ČR v Klatovech se aktivně zapojili do příprav hned dvou výstav. První z nich byla věnována připomenutí období roku 1942 s názvem „Cíl byl jasný – Heydrich“ a druhá, s názvem „Spálený les 1942“, přibližovala přímo popravy ve Spáleném lese a osudy jednotlivých popravených.

      

   

Policii ČR a zejména policistům z územního odboru je tato smutná událost blízká i tím, že zde byl popraven mimo jiné příslušník československého a později protektorátního četnictva vrchní strážmistr Josef Suttý, velitel četnické stanice v Bernaticích na Písecku a rodák z blízké vesnice Dolní Lhota u Bezděkova na okrese Klatovy.

    

Druhá z výstav "Spálený les  1942", je dosud přístupná v budově Okresního soudu v Klatovech, v prostoru bývalé vězeňské kaple (vchod z Revoluční ulice, ze zadní strany areálu OS Klatovy) ve dnech 24. - 25.6.2017  a 1.- 2.7.2017, vždy od 9.30 hod do 17.00 hod.        

nprap. Ladmanová Dana

23. června 2017

vytisknout  e-mailem