Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pětice kluků se bavila sprejováním

LIBERECKO - Frýdlantským policistům se podařilo dopadnout mladé sprejery, kteří poničili během měsíce května tohoto roku několik objektů v obci Černousy a Habartice. 

Na konci května tohoto roku bojovali občané obce Habartic a Černous s výtvory vandalů. Během tří dnů stačili poškodit hned několik objektů. Své výtvarné umění vyjádřili pomocí barev tak, že sprejem nastříkali různé nápisy na fasádu jedné z garáží v obci Černousy. Zde poškodili stejným způsobem i odpadkový koš. Dále v obci Habartice znehodnotili tímto způsobem hřbitovní zeď a zeď skladu na dětském hřišti. Bez povšimnutí nenechali ani reléový domek přejezdového zabezpečovacího zařízení u železnice a fasádu čerpací stanice v Černousích. Před železničním přejezdem do obce Ves v části obce Černous posprejovali dopravní návěstní desku a základy mostu do obce Boleslav.

Svým jednáním skupinka sprejerů napáchala škody za více jak 15 tisíc korun, ale škoda by byla podstatně mnohonásobně vyšší v případě, že by se všechny poškozené instituce připojili k trestnímu řízení s nárokem na náhradu škody.

Frýdlantští policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro pedezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a v daných obcích prováděli místní šetření. Na základě zjištěných poznatků se jim podařilo nakonec mladé sprejery dopadnout. Ačkoli na začátku šetření byla jedna z verzí, že pachateli mohou být i občané z Polska, o to více byli policisté velmi překvapeni, že pachateli byly místní děti ve věku mezi 10 až 12 roky. 

S ohledem na věk pachatelů policisté případ odložili z důvodu nepřípustnosti trestního stíhání a případem se nyní bude zabývat soud pro mládež. Ten může děti mladší 15 let potrestat uložením  -  výchovné povinnosti, výchovným omezením, napomenutím s výstrahou, zařazením do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu ve středisku výchovné péče, dohledem probačního úředníka, ochrannou výchovou nebo ochranným léčením.


20.8.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem