Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pět internetových podvodníků

BENEŠOVSKO - Policejní komisař koncem letošního října zahájil trestní stíhání pěti osob pro trestný čin Legalizace výnosů z trestné činnosti.  

Jedná se o skupinu spolupachatelů ve věku 18 až 21 let tvořenou třemi muži a dvěma ženami, která se v období od července do října letošního roku prostřednictvím účelově založených profilových účtů na sociální síti zkontaktovala s náhodně vybranými uživateli profilových účtů. Během elektronické komunikace se jí podařilo získat přístupové a transakční kódy k bankovním účtům poškozených.
Následně bez vědomí a ke škodě poškozených tato skupina pomocí různých bankovních transakcí získala celkovou finanční hotovost přesahující částku jednoho miliónu korun.
Obviněným, v případě jejich odsouzení, hrozí některým z nich až šestiletý trest odnětí svobody.
Tímto bychom chtěli upozornit občany na skutečnost, aby byli obezřetní při komunikaci pomocí sociálních sítí, ale i jiných elektronických komunikací, zejména aby si ověřili, zda skutečně komunikují s osobami z profilových účtů a nejedná se právě o osoby s podvodnými úmysly.
Na podezřelé aktivity nebo obsah, vyskytující se na internetu, máte možnost upozornit specializované pracoviště Policie České republiky, zabývající se problematikou kyberkiminality.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
tiskový mluvčí P ČR
30. listopadu 2016

vytisknout  e-mailem