Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pět českých policistů odletělo do Iráku

Policejní prezident se na letišti rozloučil s pěticí policistů, kteří odletěli do Bagdádu cvičit tamní kolegy. 

Dnes krátce po půlnoci z pražského vojenského letiště ve Kbelích odletěla pětice českých policistů na šestiměsíční misi do Iráku, kde se v rámci italského kontingentu budou podílet na výcviku irácké policie.

Jen pár hodin před odletem se na letišti s policisty setkal policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý, který měl možnost si s nimi krátce popovídat a zejména jim poděkovat za účast na zahraniční misi a dobrou reprezentaci české policie v zahraničí.

„Jsem opravdu rád, že česká policie, která je v dnešní době na vysoké úrovni, může své znalosti a zkušenosti předat kolegům v Iráku a pomoci tak v boji proti terorismu a násilnému extremismu. Každý jeden z těchto policistů na půl roku opouští své blízké, aby pomohl tam, kde je potřeba. Já jsem si vědom rizika, se kterým tito policisté na misi odlétají, a za tuto odvahu a obětavost si jich nesmírně vážím,“ řekl policejní prezident.

Podpora ze strany Policie České republiky je naplánovaná do konce roku 2018. Vždy po šesti měsících se tedy čtyřikrát vystřídá nová pětice policistů. Záměrně se jedná o policisty z různých útvarů policie, aby mohli předávat své znalosti a zkušenosti všestranně. Policisté byli navíc cíleně vybráni z řad těch, kteří již mají zkušenosti se zahraničními misemi a v minulosti dokázali, že jsou z profesního i lidského hlediska schopni čelit enormní psychické i fyzické zátěži v nelehkých podmínkách. Úkolem této zahraniční mise je výuka základních policejních činností, a to jak z taktického, tak i administrativního hlediska.

Česká republika je členem Globální koalice proti islámskému státu a právě policejní výcvik je jeden z mnoha způsobů pomoci v boji proti ISIS. Obdobnou pomoc jako policie poskytuje také Armáda České republiky.

kpt. Mgr. Iveta Martínková
tisková mluvčí policejního prezidia
31. března 2017

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem