Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pervitin vařili v panelákových bytech v Liberci

KRAJ - Zásahová jednotka zadržela ve dvou bytech na Liberecku čtyři muže, kteří vyráběli pervitin a zásobovali jím narkomany z Liberce a okolí. Organizátorovi, který je vyšetřován vazebně, hrozí až desetiletý trest, ostatním pak tresty v horní hranici pěti let. 

Kriminalisté speciálního TOXI týmu, jehož prioritou je odhalování  a potírání kriminality v souvislosti s omamnými a psychotropními látkami a jedy, a jehož vznik se datuje od března 2014, rozkryli v těchto dnech, v rámci operace Grinch, další případ výroby pervitinu na Liberecku. Osoby, které byly „aktivní“ v této nelegální protizákonné činnosti, zadrželi policisté speciálně vycvičené Zásahové jednotky z Ústeckého kraje. Nebylo vyloučeno, že mohou být ozbrojeni.

Na případu pracovali kriminalisté z TOXI týmu z celého kraje již od jara letošního roku. Sbírali důkazy a monitorovali „činnost“ čtyř mužů, kteří se v privátních bytech zabývali činností, která byla i zdrojem jejich příjmů, a to výrobou pervitinu. V předem stanovený den pak členové zásahové jednotky zadrželi ve dvou bytech v panelových domech poblíž centra Liberce čtyři muže, dva ve věku 21 let, dále 23letého a 30letého. Při následných domovních prohlídkách pak kriminalisté zajistili veškeré pomůcky, ale i prostředky potřebné k výrobě návykové látky. Jako důkazní materiál pro trestní řízení byly zajištěny různé baňky, chemikálie a podomácku vyrobené laboratoř, které sloužily k výrobě pervitinu. Zajištěna byla i již vyrobená droga, a to 40 gramů.  Zajištěny byly také léky, které při výrobě pervitinu využívali a které si obstarávali v sousedním Polsku, kde se i přes jistou regulaci polských státních orgánů stále daří tyto léky pořizovat.  Foto_03
 

Trestní stíhání proti čtveřici mužů vede Služba kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Liberec. Všichni si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání pro zločin „Nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.“ Nejvyšší trestní sazbou v případě odsouzení, a to v rozpětí od 2 do 10 let, je ohrožen jeden z 21letých mužů, který byl hlavním organizátorem protiprávního jednání. Ten je také jako jediný z čtveřice obviněných vyšetřován vazebně. Dalším třem obviněným (21, 23 a 30 let) hrozí v případě uznání viny před soudem až pětileté tresty.

Všichni muži čelí obvinění také z distribuce vyrobené drogy. Kromě toho, že ji vyráběli, zajišťovali i její odbyt a velmi významně zásobovali osoby závislé na pervitinu z Liberecka a jeho okolí. Vyšetřování výroby pervitinu, kterou čtveřice obviněných mužů provozovala v „panelákových“ bytech v Liberci, stále pokračuje a veškeré zajištěné pomůcky, produkty, ale i vyrobená droga, budou podrobeny odborným znaleckým zkoumáním.

K riziku výroby omamných a psychotropních látek v privátních bytech se vyjádřil i vedoucí TOXI týmu, kpt. Pavel Folprecht. „Osoby, které se „věnují“ výrobě pervitinu, si zřejmě moc neuvědomují, do jakého rizika dostávají nejenom sebe, ale hlavně také nájemníky dalších bytů. Jedná se především o rizika výbuchu či požáru, které pak mohou skončit velmi tragicky, a to od újmy na zdraví až po ztráty na životech. Upozorňuji na toto riziko záměrně, a to z toho důvodu, že nám při odhalování těchto osob mohou pomoci i samotní nájemníci. Výroba pervitinu je totiž spojena i se specifickým zápachem, může být cítit ředidlo nebo toluen. A pokud něco takového nájemníci zaznamenají, ať volají na linku 158. Kapitán Folprecht upozornil ještě na jeden fenomén. „Jisté podezření o tom, že se v domě někdo věnuje výrobě pervitinu, může mnohdy i  pohyb různých osob, které velice často navštěvují jeden byt. Většinou si totiž lidé závislí na drogách chodí pro své dávky přímo k jejich výrobci,“ doplnil šéf TOXI týmu.

Video ze zadržení naleznete zde.


19. října 2017
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem