Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

„Perník“ dostal trojici za mříže

OLOMOUCKÝ KRAJ – Členům organizované skupiny hrozí až 18leté tresty odnětí svobody. 

V polovině listopadu 2022 kriminalisté z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje zadrželi organizovanou skupinu osob, která se podílela na závažné drogové trestné činnosti na Prostějovsku.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání tří osob, dvou mužů ve věku 29 a 35 let a 43leté ženy. Starší z mužů pochází z Kroměřížska, mladší muž a žena z Prostějovska. Všichni byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Obvinění se měli protiprávního jednání dopustit tím, že nejméně od počátku roku 2022 do poloviny listopadu 2022 se jako členové organizované skupiny vědomě podíleli na organizaci a obchodu s chemikáliemi potřebnými k nelegální výrobě metamfetaminu (tzv. pervitinu).

Nezákonná činnost spočívala jak v nákupu různých léčiv, chemických látek a dalších prvků potřebných k výrobě drog, tak v samotné výrobě metamfetaminu a jeho následné distribuci. Trojice obviněných vytvořila organizovanou skupinu, ve které měl každý člen svou úlohu. Společným jednáním tak každý významnou měrou přispěl k výrobě metamfetaminu ve velkém rozsahu. Cílem jejich počínání byl finanční zisk, který dle poznatků kriminalistů obratem zmizel v herních automatech.

Od prvopočátku na případu pracovali kriminalisté z toxi týmu územního odboru Prostějov společně s kolegy z odboru obecné kriminality krajského ředitelství. Kriminalisté provedli v rámci realizace tři domovní prohlídky, při kterých zajistili jednu kompletní varnu metamfetaminu, chemikálie a nástroje potřebné k výrobě drogy a také věci potřebné k distribuci této látky. Celkem zajistili chemikálie na výrobu 4 kg metamfetaminu. Přesné množství drogy určí až přibraný znalec z oboru kriminalistiky, odvětví chemie. Staršího muže zadrželi kriminalisté přímo při výrobě metamfetaminu, který byl v tekutém stavu. Na samotné realizaci, která proběhla v polovině listopadu, se podíleli i kolegové z oddělení hlídkové služby Prostějov a policisté z odboru služební přípravy krajského ředitelství

Všichni obvinění byli v minulosti odsouzeni pro různorodou trestnou činnost a trestní stíhání je vedeno vazebně. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí tresty odnětí svobody na deset až osmnáct let.

por. Mgr. Libor Hejtman
30. listopadu 2022

Odkazy do noveho okna

Toxi (8)

Toxi (8) 

Detailní náhled

Toxi (1)

Toxi (1) 

Detailní náhled

Toxi (2)

Toxi (2) 

Detailní náhled

Toxi (3)

Toxi (3) 

Detailní náhled

Toxi (4)

Toxi (4) 

Detailní náhled

Toxi (5)

Toxi (5) 

Detailní náhled

Toxi (6)

Toxi (6) 

Detailní náhled

Toxi (7)

Toxi (7) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem