Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Patrně opilý řidič nerespektoval dopravní značení, ujížděl policejní hlídce a nakonec se zamkl ve vozidle

BENEŠOVSKO – Na opakované výzvy policistů nereagoval a odmítal s nimi spolupracovat, takže proti němu museli použít donucovací prostředky. Nakonec jim oznámil, že si na jejich postup bude stěžovat. 

Případ se stal počátkem ledna tohoto roku. Hlídka policistů, která prováděla výkon služby v ulicích Benešova, zaregistrovala krátce po dvaadvacáté hodině vozidlo tovární značky Škoda Fabia, jehož řidič v jedné z křižovatek nezastavil před dopravní značkou „STŮJ, dej přednost v jízdě!“. Protože tím spáchal přestupek, rozhodli se policisté, že ho na vhodném místě dojedou a zkontrolují. On si jich ale všiml, zvýšil rychlost a snažil se jim ujet. Zastavil až po nějaké chvíli na parkovišti na kraji města, vypnul motor a přelezl si z místa řidiče na místo spolujezdce. Nakonec se zamknul uvnitř a předstíral, že spí. To už policisté stáli za ním a celé jeho jednání viděli. Nikdo další ve vozidle nebyl. Na jejich pokyny, aby z vozidla vystoupil a prokázal jim svoji totožnost, ale nijak nereagoval. Bylo zjevné, že něco není evidentně v pořádku a dotyčný s nimi nekomunikuje zcela záměrně. Vyzvali ho tedy ještě několikrát pod pohrůžkou, že bude použito donucovacích prostředků. Ani tentokrát ale neuspěli, proto přistoupili k poněkud razantnějšímu kroku. Teleskopickým obuškem rozbili okénko a za použití hmatů a chvatů ho vyvedli ven. Pak už s nimi spolupracoval. Na vyzvání jim předložil občanský průkaz a doklady k vozidlu. O řidičském průkazu ale tento čtyřicetiletý muž tvrdil, že jej nemá u sebe. Vzhledem k tomu, že z něj byl silně cítit alkohol, vyzvali ho, aby se podrobil orientační dechové zkoušce. Tu ale odmítl, stejně jako lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Orientační test na zjištění omamných a psychotropních látek v těle byl u něj negativní. Policisté mu tedy zakázali další jízdu a sepsali oznámení o přestupku, které postoupili na příslušný úřad do dalšího správního řízení. Muž jim ještě na místě oznámil, že si na jejich postup bude stěžovat.

Za spáchání několika přestupků nyní tomuto muži hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na 1-2 roky.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
12. února 2019

vytisknout  e-mailem