Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pátrání po ženě s úspěšným koncem

ŽELEZNORUDSKO - Dnes v nočních hodinách probíhala pátrací akce, do které byli zapojeni čeští i němečtí policisté. 

Na tísňovou linku se včera, 22. července 2021, krátce před 22 hodinou obrátila padesátiletá žena, která se ztratila v hlubokém lesním porostu v blízkosti českoněmeckých hranic na Železnorudsku. Němečtí a čeští policisté okamžitě začali po ženě pátrat. Na místo byly vyslány policejní hlídky, policejní psovod se služebním psem, byl přivolán i policejní vrtulník, a do pátrání se zapojili i členové horské služby a záchranářský kynolog. Průzkum probíhal na našem území i německé straně. Němečtí kolegové vyslali do terénu své hlídky včetně dronu s thermovizí.

Jelikož se žena nacházela v nepřístupném terénu, nebylo možno ji přesně lokalizovat. Zásadní roli pro včasné vypátrání ztracené ženy sehrála policistka z obvodního oddělení v Železné Rudě. Policistka byla s ženou v telefonickém kontaktu a dle popisu místa dokázala díky místní znalosti přesně určit pravděpodobnou lokalitu.

Získané informace okamžitě předala operačnímu důstojníkovi, který všechny hlídky nasměroval na určené místo. Asi dvacet minut před jednou hodinou ranní ženu lokalizoval vrtulník s thermovizí na území Německa směrem za Fedinandovo údolím. Jelikož nebylo možno v dané oblasti přistát, určila osádka vrtulníku souřadnice, které předala kolegům. V uvedenou dobu žena již neměla dostupný mobilní telefon. Vzhledem k velkému množství popadaných stromů se policisté k ženě dostali zhruba po tři čtvrtě hodině od lokalizace vrtulníkem.  Němečtí policisté ženu převezli následně k lékařskému vyšetření.

Poděkování patří především  policistce z obvodního oddělení v Železné Rudě, která podle popisu poznala místo, kde se ztracená žena nacházela a mohla být pátrací akce uskutečněna s dobrým koncem.

Apelujeme na turisty, kteří se pohybují v horském a členitém terénu a na neznámých místech – doporučujeme pro případ nouze a pomoci - vždy mít řádně nabitý mobilní telefon.

nprap. Ladmanová Dana

23. července 2021

vytisknout  e-mailem