Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pátrání po osobách

Strakonice - Jen několik hodin od sebe dělaly pátrací akce po pohřešovaných osobách. 

Během několika hodin vypátrali policisté na Strakonicku dvě pohřešované osoby.

V pátek večer oznámila na linku 158 rodina z Volyňska, že postrádá svého dospělého, ale zdravotně postiženého syna (roč. 1977). Na místo byla vyslána hlídka z obvodního oddělení Volyně a dalších 10 policistů ze strakonického Územního odboru. Pátrání bylo směřováno do míst, kde muž často chodil na procházky. Do pátrací akce byl zapojen i policejní vrtulník s termovizí, který v noční době propátrával členitý terén.

 Až po přelomu dne z pátku na sobotu se ozvala žena z Malenic, že slyšela nějaké volání. Proto byly na místo okamžitě směřovány hlídky, až podle volání nalezli policisté, ve spolupráci s příslušníky Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, pohřešovaného muže. Ten byl v lomu pod srázem a stěžoval si na bolest nohy. Hasiči jej vyprostili a poté na speciálních nosítkách přenesli až ke svým kolegům ze Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Po prvotním ošetření a konstatování, že se jedná o lehké zranění, byl zdravotnickým personálem převezen do nemocnice.

Muž měl velké štěstí, že byl v blízkosti osídleného místa a jeho volání o pomoc slyšela oznamovatelka, za což jí děkujeme.

Včera po 09:00 hod. z kempu Slaník, ve stejnojmenné obci na Strakonicku, odešla nezletilá dívka se zdravotním omezením a její pohřešování ohlásila rodina na linku tísňového volání po 20 minutách.

Operační důstojník na místo vyslal nejprve dopravní policisty, jenž byli nedaleko, kteří po vytěžení rodičů k popisu pohřešované předali informace na operační středisko, kde již byla organizovaná pátrací skupina. Tiskový mluvčí předal informaci o pátrání do rozhlasových médií v rámci Jihočeského kraje a v rámci obce Slaník prostřednictvím místního rozhlasu starosta vyhlásil žádost o pomoc spoluobčanům.

Do pátrací akce se zapojilo 10 policistů a příslušníci jednotky Hasičského záchranného sboru.  Po více jak 30 minutách od začátku pátrací akce nalezl kynolog strakonického Územního odboru se svým služebním psem, dívenku cca 2 kilometry za kempem v poli, kde odpočívala.

Dívka byla bez zjevného zranění a akutních problémů, takže si ji bez obavy mohli převzít rodiče, kteří se již o ni postarali.

Z těchto akcí vyplývá, že potřeba jednat racionálně a vždy se obrátit na Policii České republiky, kdy strážci zákona okamžitě reagují na jednotlivé situace a dle své výcviku, z velké části osoby do pár desítek minut či hodin nacházejí.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

10. června 2018

vytisknout  e-mailem