Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátrání po odcizených věcech v zastavárnách

Žadatel se domáhal odpovědí na následující otázky: 

  1. Zda je v současné době vydán nějaký závazný pokyn, který by zakazoval ze strany Policie ČR řešit přestupek dle § 30 odst. 1 písm. j) zákona č. 200/1990 Sb. v rámci blokového řízení?
  2. Zda v současné době existuje závazný pokyn nebo metodický pokyn pro činnost policisty při pátrání po odcizených věcech v zastavárnách?
  3. Zda při kontrole prodávaných věcí v zastavárnách je oprávněn policista zkoumat tzv. zástavní smlouvy k jednotlivým zastaveným věcem?
Žadateli byly poskytnuty následující informace:
 
Ad 1. Podle § 86 písm. a) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, orgány policie mohou projednávat v blokovém řízení též přestupky na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi podle § 30 odst. 1 téhož zákona. Nemůže proto existovat interní akt řízení Policie České republiky, který by to zakazoval.
 
Ad 2. Činnost příslušníků Policie České republiky při pátrání po odcizených věcech obecně upravuje závazný pokyn policejního prezidenta č. 135/2010, o pátrání. Závazný nebo metodický pokyn, který by speciálně upravoval pátrání po odcizených věcech v zastavárnách, neexistuje.
 
Ad 3. Příslušníci Policie České republiky mohou při kontrole věcí prodávaných v zastavárnách kontrolovat rovněž tzv. zástavní smlouvy. Jejich oprávnění vyplývá jednak z ustanovení § 68 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 273/2008 Sb.“), a jednak z ustanovení § 8 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů. Podle ustanovení § 31 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, je podnikatel povinen při nákupu použitého zboží, při přijímání takového zboží do zástavy nebo zprostředkování jeho nákupu či přijetí do zástavy před uzavřením smluvního vztahu identifikovat jeho účastníky a předmět smluvního vztahu. Je rovněž povinen vést evidenci o těchto skutečnostech a tato evidence musí být přístupná v provozovně, kde se toto zboží nachází. Uvedené identifikační údaje je podnikatel povinen evidovat a uchovávat po dobu 5 let ode dne uzavření smlouvy. Podle § 66 odst. 1 zákona č. 273/2008 Sb. policie může v rozsahu potřebném pro plnění konkrétního úkolu žádat od správce nebo zpracovatele evidence poskytnutí informací z této evidence.
 

PhDr. Jiří Vokuš, 8. 8. 2013

vytisknout  e-mailem