Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pátrání po dětech

JIHLAVSKO: Jak postupovat, když se ztratí dítě 

Pro každého rodiče patří mezi nejhorší situace, do kterých se může dostat, pohřešování dítěte. V období letních prázdnin, kdy se děti daleko častěji pohybují na neznámých místech, ve městech a jsou často jen ve společnosti svých vrstevníků, se toto riziko zvyšuje.
„Mezi nejčastější místa, kde se dítě může ztratit, patří obchodní a zábavní domy a centra, rušné ulice, prostředky hromadné dopravy, rozlehlejší dětská hřiště, při výletech na neznámá místa nebo do přírody,“ řekl plk. Mgr. Petr Petr, vedoucí Územního odboru Jihlava. Jak dále dodal, další častou situací, kdy rodiče oznámí pohřešování dítěte je situace, kdy se nevrátí včas domů nebo není kontaktní.
Pokud takový případ nastane, je pro rodiče situace velmi nepříjemná, stresující a logicky je vyděsí. Je ale nutné reagovat okamžitě. Každá promarněná chvíle oddálí možnost pomoci dítěti, které může být třeba zraněné.
„Pohřešování dítěte je vždy silně traumatizující. Vyvolává ve všech zúčastněných silné emoce, a to nejen u rodičů, jak bychom se mohli domnívat, ale i u příbuzných či sousedů, kteří se o pohřešování dozvěděli. Emoce se samozřejmě přenášejí i na pátrající policisty. Je to pochopitelné a přirozené,“ vysvětlil kpt. PhDr. Jan Pokorný, policejní psycholog. Jak dále dodal, silné emoce však vždy narušují úsudek a lidé se pod jejich vlivem mohou dopustit řady zbytečných chyb.
 
Pokud se dítě ztratí, nepřišlo ve smluvenou dobu domů nebo se dlouho neozývá, je nejdůležitější nepanikařit. Pod vlivem strachu a stresu může udělat rodič řadu zbytečných chyb. Základem je zachovat klid a zvážit reálné varianty, které mohly nastat.
Když má dítě mobilní telefon, který je aktivní, ale dítě ho nezvedá, není vhodné na telefon stále dokola volat. Může se tím vybít baterie. „Pokud je dítě v situaci, kdy potřebuje pomoc, je telefon důležitý hlavně pro něj, aby si pomoc přivolalo a pro policisty v případě, kdy je nutné mobilní telefon lokalizovat,“ vysvětlil plk. Petr Petr. Může se také stát, že dítě je zrovna v moment, kdy mu telefonují rodiče, zabrané do nějaké aktivity a volání vůbec nezaregistruje, na telefonu se mu ale zmeškaný hovor zobrazí a dítě se pak může ozvat později.
 
V případě, že se dítě ztratí rodičům při návštěvě obchodních nebo zábavních domů nebo center je důležité ihned informovat pracovníka na informacích nebo člena ostrahy, prostřednictvím kterých je možné do hledání dítěte zapojit téměř okamžitě zaměstnance objektu a jeho návštěvníky. Tomuto člověku by měli rodiče dát svoje číslo mobilního telefonu. Pro každého rodiče je totiž velmi těžké nic pro nalezení svého dítěte nedělat a jen čekat, proto je pochopitelné, že se sami poté opět vrátí na místo, kde se jim dítě ztratilo a budou ho hledat. Pokud ale zaměstnanci obchodu dítě najdou, musí mít také možnost rodiče zkontaktovat. Nejhorší co mohou rodiče udělat, když se jim dítě při návštěvě obchodního nebo zábavního domu nebo centra ztratí, je pouze zmateně pobíhat sami mezi regály a nikoho nepožádat o pomoc.
 
Pokud se dítě ztratí na rušné ulici, na rozlehlejších dětských hřištích nebo jiných obdobných pro dítě neznámých místech či nastoupí nebo vystoupí samo z prostředku hromadné dopravy, je důležité oznámit pohřešování policistům, a to podle pravidla čím menší dítě tím rychleji. Za takových okolností se totiž významně zvyšuje nebezpečí, že se dítě zraní nebo se může dostat do rizikové situace. „V takových případech je informace o pohřešování dítěte okamžitě předána s jeho popisem všem policejním hlídkám v terénu, které ihned začnou lokalitu systematicky propátrávat. Kontaktujeme ostatní složky integrovaného záchranného systému, v případě potřeby zorganizujeme pátrací akci, do které se zapojuje větší počet policistů, psovodů, hasičů příp. dobrovolníků a speciální techniky,“ přiblížil plk. Petr Petr. V neposlední řadě mají policisté zkušenosti jak při pátrání postupovat, kontakty na státní i soukromé subjekty nebo mohou oslovit širokou veřejnost prostřednictvím médií. Rodiče se mohou do pátrání nejlépe zapojit tím, že o situaci budou informovat příbuzné, za kterými by dítě mohlo přijít nebo je kontaktovat. Měli by zajistit, aby byl někdo v místě bydliště, kdyby dítě samo přišlo. Důležité je poskytnout policistům podrobný popis dítěte a jeho oblečení, informace o jeho kamarádech, přesný čas od kdy je pohřešováno a kdo viděl dítě naposledy, aktuální fotografii a všechny jeho zvyky a záliby, které by mohly mít vliv na to, kam dítě půjde nebo jaké místo bude vyhledávat. Je také podstatné, aby zůstali rodiče kontaktní nejlépe na mobilním telefonu a s policisty spolupracovali, zejména poslouchali jejich pokynů a doporučení, informovali o tom, jaké kroky už sami podnikli a o všech skutečnostech, na které si vzpomenou nebo se dozvědí v průběhu pátrání.
 
„Je přirozené, že během pátrací akce prožívají rodiče strach, děsí se každého zazvonění telefonu. Mohou si být ale jisti, že policisté dělají vše, co je v jejich silách a možnostech, aby dítě našli,“ řekl vrchní komisař Jan Pokorný s tím, že pátrací akce po pohřešovaných osobách, a zejména pak po dětech, nikdo z policistů nepodceňuje a nebagatelizuje.
 
Při pátrání po dětech mohou rodiče, ale i další blízcí příbuzní využít pomoci psychologa či krizového interventa. Ti v této situaci dokážou poskytnout dotčeným osobám velmi důležitou a potřebou psychickou oporu. „Psycholog nebo krizový intervent může být zároveň prostředníkem mezi pátracím týmem a rodiči, kteří si při hovoru s ním mohou ještě vybavit další podstatné informace,“ přiblížil policejní psycholog Jan Pokorný. Jak dále dodal, pokud si dotčené osoby přejí mluvit s interventem nebo psychologem, můžou o to policisty bez obav požádat.
 
V poslední době pátrali policisté v Jihlavě po dvou malých dětech, oba případy skončily šťastně.
  • V sobotu 14. července přijali policisté před jedenáctou hodinou večer na tísňové lince oznámení od ženy, která pohřešovala svou šestiletou dceru. Dívka odešla z bytu v Jihlavě. Policistům se malé dítě podařilo neštěstí během několika minut nalézt v areálu letního kina. Holčičku následně předali zpět rodičům.
  • O několik dní dříve pátrali policisté po chlapci předškolního věku, který se v Jihlavě ztratil z dohledu dospělé osoby v dopoledních hodinách. I v tomto případě skončilo pátrání dobře. Dítě bylo nalezeno v budově hlavního nádraží, kam chlapec sám přišel a přihlásil se zaměstnanci dráhy.
  
Dalším častějším případem, kdy rodiče oznámí pohřešování je situace, kdy se dítě nevrátí včas domů nebo není kontaktní. Rodiče by měli mít od dětí vždy informace o tom, kam jdou a kdy se vrátí. Je také důležité vědět, kde kamarádi dítěte bydlí, mít na ně telefonní číslo a pokud to jde i na jejich rodiče. V případě, že se dítě od kamaráda ve smluvenou dobu nevrátí, měli by rodiče začít s hledáním dítěte právě u jeho vrstevníků. Když u kamaráda, kterému rodiče volají, jejich dítě není, je vhodné se ho hned zeptat, jestli ztraceného ten den někde neviděl nebo jestli neví, s kým může být. Pokud to jde, je nejlepší, aby jeden z rodičů zůstal doma a zkoušel volat kamarádům dítěte a druhý z rodičů by měl dítě hledat venku. Místo, kde je vhodné po dítěti pátrat, je individuální a závisí na zálibách, zvycích, oblíbených místech a věku dítěte, velikosti obce, charakteru a rázu okolní krajiny, aktuálnímu počasí, denní době apod. V úvahu je nutné vzít také bydliště dalších příbuzných, zda není dítě u nich. Vždy je ale nutné postupovat po předchozím uvážení možností a systematicky.
„Pokud vlastní pátrání rodičů selhalo, dítě se ztratilo v noci nebo při hledání vzniklo podezření, že by mohlo být dítě nějak ohroženo, měli by rodiče okamžitě oznámit pohřešování policistům na tísňovou linku 158, kteří začnou po dítěti okamžitě pátrat, příp. připravovat pátrací akci,“ zdůraznil plk. Petr Petr. 
 
  • Po ztraceném chlapci policisté pátrali na konci června na Polensku. Oznámení přijali po půlnoci od ženy, která pohřešovala svého nezletilého syna. Chlapec odešel z domu v obci Dobronín odpoledne ven za kamarády a od té doby o sobě nepodal žádnou zprávu. Policisté začali okamžitě po chlapci pátrat. Provedli šetření v obci a dále v zábavních podnicích. Policistům se podařilo získat informaci, že by měl být hoch ve společnosti starších kamarádů a dále, že chlapci byli viděni ve večerních hodinách u rybníku Valchař. Na místo byl přivolán policejní psovod a na stopu byl nasazen policejní pes. Policisté propátrávali lokalitu zahrádkářské kolonie a dále služební pes pokračoval po pachové stopě do oblasti pole a lesů ve směru k obci Střítež. Před půl druhou v noci policisté nalezli v lese stan, kde se všichni chlapci nacházeli. Byli v pořádku, nezraněni. Pohřešovaného nezletilého chlapce policisté odvezli domů a předali jeho rodičům.
  • Policisté pátrali také po patnáctiletém chlapci, který se nevrátil včas domů v sobotu 21. července v Telči. Oznámení o pohřešování přijali od jeho matky před jedenáctou hodinou večer. Žena měla o syna strach. Policisté začali po chlapci okamžitě pátrat v telečských ulicích a zábavních podnicích. Před půlnocí se jim podařilo hocha v jednom z podniků nalézt. Chlapec zde byl se starším kamarádem, byl v pořádku. Hocha si převzala jeho matka.
            
Když se dítě v pořádku najde, okamžitě policisté kontaktují rodiče, dále prověří, zda se nalezené dítě nestalo obětí protiprávního jednání a ihned, jakmile je to možné, ho předají rodičům. „I když o dítě měli rodiče velký strach, neměli by na něj křičet a za každou cenu zjišťovat, kde bylo nebo proč se neozývalo. Neměli by dítě bít nebo mu vyhrožovat trestem. Vše má svůj čas. Na pokárání bude čas později. Ve chvíli, kdy se rodiče s dítětem opět setkali, je čas na objetí, úsměv a pohlazení,“ zdůraznil kpt. Jan Pokorný. Jak dále dodal, platí toto doporučení o to více ve chvíli, kdy je dítě zraněné.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
27. července 2012
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem