Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátrání Interpolu

Žadatel se domáhal poskytnutí informace o tom, které země uznávají „zatykač“, jenž na něj měly vydat španělské justiční orgány „skrze pátrání Interpolu“. 

Policie České republiky sdělila žadateli následující:
 
Mezinárodní organizace kriminální policie (ve zkratce INTERPOL) sdružuje v současné době 190 států z celého světa (aktuální přehled viz http://www.interpol.int/Member-countries/World). Všechny členské státy této mezinárodní organizace mají přístup k mezinárodně sdíleným informačním systémům provozovaným touto organizací, tedy také k seznamu mezinárodně hledaných osob, a plní úkoly a cíle stanovené touto organizací, mezi něž patří také mezinárodní pátrání po hledaných osobách. Vypátrání mezinárodně hledané osoby, na kterou je vydán “zatykač“, je policejní činností.
 
Pokud jde žadateli spíše o otázku uznávání příslušných soudních rozhodnutí, na jejichž základě je realizováno mezinárodní policejní pátrání (v žádosti označené jako „zatykač“) a další případné řešení případu v rámci tzv. extradičního řízení, je třeba konstatovat, že toto je v kompetenci příslušných justičních orgánů dožadující i dožádané strany.
 
Mgr. Ivo Malecha, 10. září 2015

vytisknout  e-mailem