Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Pátráme po podvodníkovi z kamerového záznamu

KARLOVARSKO – Volejte na linku 158. 

Vynalézavost a různé záminky podvodníků jak získat ze své oběti peníze nezná meze. Dokazuje to nedávný případ, který šetří policisté z obvodního oddělení Karlovy Vary – město. K tomu došlo dne 6. září 2019 mezi 12:50 až 13:15 hodin v Karlových Varech.

Neznámý pachatel se pokusil ve dvou případech podvodným jednáním vylákat z obsluhy kamenných prodejen finanční hotovost. V první navštívené prodejně měl věrohodně vypadající muž přesvědčivě předstírat telefonní hovor s vedoucím prodejny. Poté na základě tohoto hraného hovoru požadoval po prodavačce finanční hotovost ve výši necelých 19 tisíc korun určenou na předem domluvený prodej pneumatik pro majitele obchodu. Prodavačka byla ducha přítomná a požadovala po tomto muži, aby jí ukázal telefonní číslo, ze kterého měl její nadřízený zaslat tomuto muži zprávu ohledně platby za pneumatiky. Toho se muž zřejmě zalekl a z prodejny odešel s tím, že si musí něco vyřídit ve svém vozu. Zpět se už ale nevrátil. Žena zavolala svému nadřízenému a následně na policii, kde celou věc nahlásila.

Muž zřejmě nechtěl odejít s prázdnou a tak to zkusil v dalším nedalekém obchodě. Zde opět pod stejnou záminkou a totožným způsobem požadoval po prodavačce finanční hotovost v částce kolem 18 tisíc korun.  Ve fiktivním hovoru s vedoucím prodejny hovořil tak důvěryhodně, že mu prodavačka na základě takto sdělených informací vydala finanční částku ve výši kolem 16 tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu Podvod.

K popisu pachatele obě prodavačky uvedly, že by se mělo jednat o muže ve věku 50 let, přibližně 190 cm vysoké štíhlé postavy a bílé pleti.  Muž hovořil plynně česky. Na sobě měl šedou bundu, tmavé kalhoty a černobílou maskáčovou čepici s rovným kšiltem.

Policisté z Obvodního oddělení policie Karlovy Vary-město šetřením zjistili, že by se mělo jednat o 45letého muže z Chebska. Více k informací k hledanému muži zde (pokud je odkaz neaktivní, byl hledaný muž již zadržen). Na hledaného muže vydalo Okresní státní zastupitelství souhlas se zadržením.

video zde

Informace k pobytu či pohybu hledaného muže volejte na linku 158 nebo se obraťte na nejbližší policejní služebnu.


Prevence:
Většina podvodníků má v zásobě škálu různých smyšlených příběhů, jak z Vás vylákat finanční obnos. Buďte proto obezřetní a nedůvěřujte cizím lidem. Při pochybnostech o důvěryhodnosti osoby nespěchejte a informace si ověřte. Nedovolte, aby byl na Vás činěn nátlak, nebo Vás cizí osoba nutila k okamžitému a rychlému rozhodnutí a jednání. Pokud nemáte ověřené informace k vyplacení peněz, nikdy tak nekonejte. Ne nadarmo se říká, důvěřuj, ale prověřuj.

prap. Eva Valtová
por. Bc. Zuzana Týřová
12. 9. 2019

vytisknout  e-mailem