Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pátrací akce v Orlických horách

Policisté zkontrolovali desítky rekreačních objektů  

Preventivní akce, zaměřená na kontrolu zabezpečení rekreačních objektů před nadcházející letní sezónou, proběhla dnes dopoledne v několika oblastech Orlických hor. Během rozsáhlé pátrací akce, které ze zúčastnili policisté z Obvodních oddělení Rychnov nad Kněžnou a Rokytnice v Orlických horách, bylo zkontrolováno několik desítek rekreačních objektů v lokalitě Uhřínov a Kačerov. U každého objektu muži zákona  provedli řádnou kontrolu zabezpečení oken a dveří a o kontrole následně zanechali majitelům písemný záznam o návštěvě jejich objektu. Tuto informaci doplnili o leták, na kterém se majitel může dočíst důležité rady pro lepší zabezpečení svého obydlí či pokyny při případném vykradení objektu . Během této červnové pátrací akce nebyl zjištěn žádný napadený objekt ani podezřelý pohyb v kontrolované oblasti.

Z rekreačních zařízení nejčastěji mizí úroda, nářadí a cennější věci. Nedejte proto zlodějům příležitost a chraňte svoji “chaloupku” jak jen to nejlépe jde! Nejslabší stránkou rekreačních objektů z hlediska vloupání jsou jako u všech objektů okna, prosklené plochy a dveře. Chalupáři a chataři by měli mít vždy na paměti, že v době jejich nepřítomnosti by nikdy neměli v rekreačních objektech zbytečně ponechávat drahé předměty -  elektroniku, různé nářadí, jako vrtačky, motorové pily nebo starožitnosti, kvalitní sportovní náčiní a další, lehce zpeněžitelné věci. Ty totiž bývají ve většině případů terčem útoku zlodějů. Policie ČR totiž nemá tolik sil a prostředků, aby všechny rekreační objekty uhlídala.

  • Jste-li přesto vykradeni, platí následující zásady:  

  • nevstupovat do objektu, může tam být ještě pachatel  

  • přivolat Policii ČR  

  • neuklízet po zlodějích  

  • vše důležité uvést do policejního protokolu  

  • je vhodné mít fotodokumentaci cenných věcí, zapsaná výrobní čísla výrobků a nářadí pro pozdější jednání s pojišťovnou

  • Objekt po sezóně zazimovat. Rozhodně se vyplatí odvést z objektu drahé nářadí, horská kola a další cennosti. 

  • To, jaká zvolíte zabezpečovací opatření, záleží na tom, kde se objekt nachází. Je-li na samotě, je vhodné použít nadstandardní mechanické zabezpečovací prostředky.

  • V chatových koloniích se vyplatí zesílit vstupní dveře, instalovat kvalitní zámkové systémy, uzamykatelné okenice, mříže na okna apod. Při překonávání těchto zábran dělá zloděj většinou hluk a v  kolonii může někdo zareagovat na tuto činnost nebo na poplachový signál z instalované elektrické zabezpečovací signalizace (EZS) a přivolat bezpečnostní agenturu či policii.

Další rady najdete také ve článcích : Rekreační objekty  a  Jak předejít vykradení domů a bytů

por. Mgr. Alena Kacálková
3. června 2009


 


 

Odkazy do noveho okna

Kontrola rekreačních objektů

3. 6. 2009 

Detailní náhled

Kontrola rekreačních objektů

3. 6. 2009 

Detailní náhled

Kontrola rekreačních objektů

3. 6. 2009 

Detailní náhled

Kontrola rekreačních objektů

3. 6. 2009 

Detailní náhled

Kontrola rekreačních objektů

3. 6. 2009 

Detailní náhled

Upozornění pro majitele

3. 6. 2009 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem