Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Partnerství se středními školami

KRAJ – „Ambasadory“ se stali erudovaní policejní důstojníci. 

Ve znamení projektu POLICEJNÍ AMBASADOŘI se i vedení Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje rozhodlo navázat formou pilotního projektu těsnější spolupráci se třemi vybranými středními školami v Královéhradeckém kraji, které vyučují obory s bezpečnostně právní tématikou a mají tak k policejním činnostem významně blíže.

Střední průmyslová škola a Střední odborná škola ve Dvoře Králové nad Labem, TRIVIS – Střední škola veřejnoprávní Třebechovice pod Orebem a Bezpečnostně právní akademie v Malých Svatoňovicích mají od této chvíle v řadách erudovaných dlouholetých policistů nyní své ambasadory, kteří budou s těmito školami v úzkém kontaktu. „Ambasadory se stali zkušení policisté s bohatou služební kariérou, kteří budou přenášet informace, zprostředkovávat individuální přání a požadavky škol směrem k Policii ČR. Přenositelnost informací a specifických požadavků však bude cestou ambasadorů fungovat i směrem ke školám, s nimiž naše krajské ředitelství realizuje řadu společných projektů, ať už náborových, preventivních či prezentačních,“ vysvětluje plk. Mgr. Petr Sehnoutka, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. 

Vedení všech tří škol iniciativu Policie ČR v Královéhradeckém kraji uvítalo.

„Těšíme se na spolupráci, která určitě bude kreativní a pomůže nám také získávat více uchazečů o práci u Policie ČR,“ uvedla na setkání ředitelka TRIVIS – Střední škola veřejnoprávní Třebechovice pod Orebem, s.r.o., Mgr. Stanislava Šůlová. V podobném duchu zareagovali představitelé zbylých dvou škol. „Na spolupráci se těšíme, pro nás je Policie ČR hlavním partnerem a jsme rádi, když naši žáci k Policii ČR míří,“ dodal zástupce ředitele Bezpečnostně právní akademie v Malých Svatoňovicích Mgr. Jiří Večeř, kde na sklonku loňského roku poděkoval plk. Mgr. Petr Sehnoutka jedné ze studentek za příkladný přístup, kdy pomohla v Hradci Králové dívence, kterou obtěžoval starší muž.

Spolupráce v oblasti prevence, prezentace a přednáškových aktivit už funguje, a na většině škol dokonce řada bývalých policistů vyučuje. „Studenti tak mají jedinečnou možnost získávat ty nejcennější informace od bývalých erudovaných policistů, kteří je ve spojení s konkrétní kazuistikou zajímavým způsobem vtáhnou do probírané látky,“ uvedl plk. Sehnoutka.

Jak bude v praxi „ambasadorství“ vypadat?

Školy si mohou společně s Policií ČR v mnoha ohledech vyjít vstříc. „Máme mnoho společných plánů, chceme naši práci studentům práci u Policie ČR maximálně přiblížit, vtáhneme jejich studenty do rolí figurantů při našich cvičeních IZS, a nabídneme školám, že mohou být pro taková cvičení dějišti. Budeme se maximálně snažit pokrýt specifické a individuální poptávky škol a samozřejmě zase rádi využijeme i nabídek škol směřovaných k nám,“ uvádí plk. Sehnoutka.

Se všemi školami navázalo Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje fungující vztahy už dříve. Například v uplynulých dnech proběhlo policejní cvičení s tématikou ozbrojeného útočníka v areálu Střední průmyslové školy a Střední odborné školy ve Dvoře Králové nad Labem, kde si žáci mohli vyzkoušet nácvik reálné situace a osahat si preventivní rady a doporučení. Zmíněná škola ve Dvoře Králové nad Labem, ale také Trivis v Třebechovicích se společně s Bezpečnostně právní akademií v Malých Svatoňovicích staly dějištěm fyzických testů nanečisto, kde si mohli studenti zkusit svou fyzickou zdatnost, která je jedním ze vstupních podmínek k Policii ČR.

Za iniciativou samotného projektu, který si vzal za cíl navázání úzké spolupráce škol s vedeními jednotlivých policejních útvarů, stojí od počátku plk. Mgr. Ivana Ježková, MBA, ředitelka VPŠ a SPŠ MV v Praze.

mjr. Magdaléna Vlčková
25.3.2024

Projekt ambasadorSetkání představitelů středních škol s vedením a ambasadory Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Odkazy do noveho okna

Projekt ambasador

Projekt ambasador 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem