Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Parťáctví bývalého „žáka“ a „učitele“ skončilo vraždou

KRAJ: Tým kriminalistů odhalil vraždu a další majetkovou trestnou činnost organizované skupiny 

Jako mimořádně výkonným se ukázal tým kriminalistů a vyšetřovatelů Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, Územního odboru Břeclav, Městského ředitelství Brno a expozitury UOOZ v Brně.

Policisté společně rozpletli nejen složitý případ vraždy, ale na povrch vyplynula i závažná trestná činnost, která trestu neunikne.

Celý případ odstartoval začátkem měsíce června 2009 šestadvacetiletý muž. Muž postrádal modrou Škodu Octavii a šestačtyřicetiletého známého, kterému vozidlo půjčil. Policisté vyhlásili po muži pátrání. Vozidlo bylo nalezeno ohořelé a zničené v lokalitě lesního porostu katastrálního území u obce Hlinné na Žďársku. Sběr operativních informací a práce s nimi přinesla výsledky. Informace poskytly kriminalistickému týmu podivný obrázek činnosti a fungování pohřešovaného muže. Poznatek, že již muž nežije, vzali policisté vážně. Začali pracovat s různými poznatky k lokalitě, kde by se mohly ostatky pohřešovaného nacházet. Pročesávání lesního porostu v lokalitě severovýchodně od Brna, zajistilo hmatatelný důkaz násilného trestného činu. Tělo zemřelého muže poskytlo řadu důkazů: to jak a kdy muž zemřel. Zemřel na následky vícečetných střelných poranění. Ke ztotožnění muže napomohla stomatologická karta a následná expertíza DNA.

Skládačka se začala rýsovat zřetelněji: podivná parta, vykradené bankomaty, mrtvý komplic.

Kriminalisté si pro partičku došli 16. července 2009 a zadrželi tři muže. Který z nich vraždil? Kde je zbraň? Jak souvisí aktivity skupiny s vykradenými bankomaty? Proč bylo nalezeno zapálené auto tolik kilometrů daleko od místa nálezu mrtvého muže? Otázek při výsleších osob padlo daleko více a podařilo se poskládat i celý příběh s otřesným koncem.

K vraždě svého bývalého učitele ze základní školy se doznal podezřelý dvaatřicetiletý muž, který jako důvod uvedl jisté neshody ohledně přerozdělování finančních prostředků získaných z trestné činnosti. Na místě činu nebyl 1. června 2009 muž s obětí zcela sám. Nedaleko čekal nejmladší člen skupiny. Po činu se jeden z mužů vypravil odstranit automobil Octavia, co nejdále od skutečného místa činu, na Žďársko. Následně se zbavil mobilního telefonu oběti. Známí se po „učiteli“ ptali, a tak se pachatel rozhodl za spolupráce jednoho ze členů týmu vzít starší nepoužívaný mobilní telefon oběti a zorganizovat přechod hranice do Rakouska. Odtud odeslal jeden z mužů SMS zprávu jménem „učitele“, že je v Rakousku. Následně se zbavil pachatel zbraně CZ 70 7,65mm, kterou byl trestný čin spáchán. Za úplatu ji postoupil muži, který ji takzvaně pustil dalšímu. U druhého majitele se zbraň nalezla a putovala ihned na balistickou expertizu, která prokázala, že se jedná o vražednou zbraň.

Doznání padlo i v oblasti majetkové trestné činnosti zadržených osob. Vloupání a pokusy vloupání do bankomatů(do současné doby prokázány 3 případy) v rámci Jihomoravského kraje. Parta se specializovala jen na určitý typ bankomatů. Zadržené osoby se k trestné činnosti doznaly včetně doznání k trestnému činu vraždy.

 

Tři členové gangu jsou obviněni, jeden člen je mrtev, tři zničené bankomaty, shořelý automobil. Policisté rozsah majetkové trestné činnosti skupiny stále ještě rozkrývají. Čísla tedy patrně nejsou ještě konečná. Kolik korun celkem muži odcizili, bude ještě předmětem dalšího šetření.

Podezřelému dvaatřicetiletému muži hrozí za vraždu §219 až 15 let za mřížemi. Další paragrafy, které se okolo podezřelé skupinky točí, jsou: podezření z trestného činu neoznámení trestného činu §168 max. 3 roky, krádež § 247 rozpětí 2-8 let, neoprávněné užívání cizí věci §249 max. 2 roky, poškozování cizí věci §257 max. 1 rok, nedovolené ozbrojování § 185 max. 1 rok.
 

Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová

Odkazy do noveho okna

Bankomat_1

Bankomat_1 

Detailní náhled

Místo činu

Místo činu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem