Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Památka zesnulých

KLATOVSKO - Návštěvníkům hřbitovů doporučujeme, aby ve vozidlech nezanechávali cenné věci ani kabelky. Řidiči - nepřeceňujte své schopnosti. 

     V nadcházejících dnech budou občané ve zvýšené míře navštěvovat hřbitovy, protože dne 2. listopadu  bude  "Památka zesnulých". Hřbitovy se nacházejí většinou na odlehlých místech a  parkoviště využívají pachatelé k páchání trestné činnosti. Vloupání do zaparkovaných vozidel u hřbitovů a krematorií oznamují občané na policii v různých měsících.  

      Návštěvníci hřbitovů zanechávají ve vozidlech kabelky, tašky, doklady, dokumenty a po návratu zjistí, že vozidlo je poškozené například rozbitá skleněná výplň okna ve dveřích, porušený zámek ve dveřích, poškrábaný lak nebo otevřený zavazadlový prostor. Někteří se podivují, že pachatelé odcizí různé věci. Ve většině případech pachatelům postačí několik minut, aby vnikli do vozidla.

Následně majitelé oznamují na policii nejen ztrátu kabelky, ale i jejího obsahu - osobních dokladů, průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny a doklady od vozidla. Po odcizení těchto dokladů musí každý občan  na různých úřadech ohlásit ztrátu a následně požádat o vydání nových dokladů. Dalším překvapením pro okradené občany bývá i odcizení platební karty peněžního ústavu a krádeže mobilních telefonů, kdy nebudete mít telefonní kontakty na své známé.

    V rámci předcházení krádeží věcí z vozidel, policisté na Klatovsku umístili na vstupních místech na hřbitovy preventivní letáky s doporučeními pro návštěvníky.                                 

Nezanechávejte ve vozidlech na viditelných místech žádné doklady, tašky a cenné věci!   

      Doporučujeme, aby si nájemci hrobů pořídili fotografie pro případ, že by z hrobu byly odcizeny předměty např. různé části hrobek a hrobů, okrasné předměty nebo sošky. Někteří pozůstalí sice navštěvují hrobová místa a při oznámení krádeže nedokáží popsat věci, které byly odcizeny.

        Policisté budou ve zvýšené míře dohlížet i na řidiče, protože se očekává intenzívnější provoz vozidel na komunikacích. V tomto období vyjíždí i mnoho tzv. "svátečních" řidičů, kteří mohou na vzniklé situace v silničním provozu reagovat nepřiměřeně.

       Všichni účastníci silničního provozu - dodržujte dopravní předpisy, buďte ohleduplní, opatrní a řidiči nepřeceňujte své schopnosti i možnosti. Jen takto lze zabránit tragickým následkům při dopravních nehodách.  

  

nprap. Ladmanová Dana

27. října 2017

vytisknout  e-mailem