Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Padlo obvinění za požár v Jirkově

ÚSTECKÝ KRAJ - Muž byl obviněn ze dvou zločinů a skončil ve vazbě. 

Krajští policisté pokračují v šetření tragické události, požáru v bytě panelového domu v Jirkově, při kterém zemřeli dva lidé. K události došlo v sobotu 18. února 2017 v podvečerních hodinách. Oznámení o požáru policisté přijali v 18:25 hodin. Požár a následky hašení zasáhly z větší části celý vchod obytného objektu. Z domu byly evakuovány téměř tři desítky obyvatel, kterým vedení města Jirkova nabídlo náhradní ubytování.

V neděli ráno začalo ohledání místa požáru a zajišťování důkazního materiálu. Kromě chomutovských policistů se na ohledání podíleli odborníci z řad Hasičského záchranného sboru ČR a Technického ústavu požární ochrany. Na místo byl také přivolán policejní pes speciálně vycvičený na vyhledávání těkavých látek.

Chomutovští policisté na místě činu odvedli velmi kvalitní práci, podařilo se jim zajistit klíčové důkazy směřující k objasnění případu. Velice dobře si počínal policejní pes, který odhalil místo možného výskytu hořlavé látky. Sedmiletý služební pes Xar pracuje pro potřeby Policie ČR již šest let. Má speciální výcvik na vyhledávání hořlavých látek a za sebou má desítky úspěšných nálezů.

Na základě podezření o úmyslném zapálení si případ převzali krajští kriminalisté. Ti od počátku týdne pokračovali a stále intenzivně pokračují v úkonech trestního řízení – opakovaně se vracejí na místo požáru, nadále zajišťují důkazní materiál a vyslýchají osoby.

Výsledkem intenzivního policejního prověřování je zadržení podezřelého a jeho následné obvinění z trestného činu. V těchto dnech krajští policisté obvinili 31letého muže z Chomutovska ze spáchání zvlášť závažných zločinů vraždy a obecného ohrožení. V případě uznání viny muži hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od patnácti do dvaceti let nebo výjimečný trest. Policisté podali podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby, který soud akceptoval.

Výsledky dosavadního šetření ukazují, že muž měl po předchozím rozmyslu nalít pod dveře bytu hořlavou látku, kterou poté zapálil. Motivem údajně byly osobní spory.

Vzhledem k následkům a rozsahu události potrvá policejní vyšetřování několik měsíců. Kriminalisté si kromě zmiňovaných úkonů vyžádali odborná vyjádření z více oborů a čekají na ucelené výsledky soudní pitvy zemřelých.

Od začátku týdne se část obyvatel může vracet do svých domovů. Některé z bytů jsou však stále ještě neobyvatelné. Do doby, než se do svých domovů vrátí jejich obyvatelé, budou policisté nadále zajišťovat střežení objektu. 

por. Alena Bartošová
tisková mluvčí
KŘP Ústeckého kraje
22. února 2017


 


 


 

Odkazy do noveho okna

Služební pes XAR

Služební pes XAR 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem