Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Padělatelská dílna na ubytovně

Praha 17. prosince 2008 – Trojici rumunských občanů obvinili detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu z trestného činu padělání a pozměňování peněz.  

     Začínající padělatelskou dílnu odhalili detektivové na jedné z brněnských ubytoven. Tři muži ve věku od dvaceti do třiadvaceti let si v druhé polovině listopadu letošního roku koupili barevnou tiskárnu, fotopapír a několik cívek stříbrné lepicí pásky. Následně pak na ubytovně vyzkoušeli zkopírovat a vytisknout několik českých bankovek v hodnotě 50, 100, 200 a 500 korun. Tento kontrolní výtisk následně zlikvidovali. S výsledkem však byli spokojeni a dohodli se, že tisknout začnou pětisetkorunové bankovky.
     Podle detektivů trojice obviněných následně vytiskla minimálně 28 archů, kdy na každém archu se nacházely tři oboustranně vytištěné pětisetkorunové bankovky. Na čtyři zkušební exempláře, které z archů vystřihli, nalepili stříbrný pásek a zmačkali je tak, aby působily co možná nejvěrohodněji a byly tak při letmém pohledu zaměnitelné s pravými bankovkami.
     Jedna z padělaných bankovek se v peněžence nejmladšího z trojice obviněných dlouho neohřála. Na začátku prosince si za ni v brněnské trafice koupil cigarety značky Viceroy. Patrně se jednalo o nejdražší cigarety v jeho životě. Pořizovací hodnota věcí, které k padělání bankovek trojice obviněných nakoupila, se totiž blíží devíti tisícům korunám, a detektivové ÚOOZ zasáhli dříve, než se do oběhu dostaly další „výrobky“ z této dílny.
     Trojice obviněných se popsaným způsobem měla trestné činnosti dopustit formou spolupachatelství. Všichni tři jsou stíháni vazebně a v případě prokázání viny jim hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Případ dozoruje krajské státní zastupitelství Brno.
     Na případu je zajímavé i to, že detektivy ÚOOZ nepřivedla k padělatelské dílně ona bankovka, kterou bylo placeno v trafice, ale operativní poznatky. Padělání a pozměňování peněz se ÚOOZ dlouhodobě věnuje. Odhalení padělatelské dílny na české bankovky je však ojedinělým jevem. Ve většině případů záchytu padělané české měny je totiž pachatelem „padělatel samotář“, který zpravidla pomocí domácí výpočetní techniky vyrobí často jen kusový padělek, nemající žádný z ochranných znaků. Většinou se jedná o bankovky malé nominální hodnoty s nejnižší kvalitou. K udání padělku do oběhu si pak vybírá noční bary či malé obchody. K padělání české měny ve větším množství nedochází především proto, že na rozdíl od EURO bankovek, o padělky české měny není v kriminálním prostředí zájem. S dílnou, připravenou v České republice vyrábět byť nepříliš zdařilé padělky české měny ve větším množství, se tak detektivové ÚOOZ již dlouho nesetkali.K záchytu většího množství padělků českéměny došlo naposledy koncem devadesátých let minulého století. Tenkrát se jednalo o kvalitní ofsetové padělky českých pětitisícovek, které se objevily na několika místech republiky. Postupně bylo tehdy zadrženo celkem pět pachatelů, u kterých byly zajištěny padělky v nominální hodnotě více jak dvacet milionů korun. Odhalit padělatelskou dílnu se však ani tenkrát nepodařilo. Podle tehdejších poznatků se pravděpodobně nacházela v zahraničí.

vytisknout  e-mailem