Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Padělání peněz - legrace, úmysl nebo nerozvážnost ?


Padělání peněz - legrace, úmysl nebo nerozvážnost ?

Příslušníci Služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR, Správy Východočeského kraje v Hradci Králové upozorňují touto cestou rodiče, pedagogy, žáky ZŠ, středoškolskou a učňovskou mládež, že v poslední době byl zaznamenán nárůst trestné činnosti proti měně, konkrétně případů padělání či pozměňování peněz. Pachateli zmíněných trestných činů jsou stále častěji mladistvé osoby.

Ve většině případů mladiství (osoby ve věku od 15 do 18 let) s výrobou falzifikátů peněz experimentují, a to díky dnes velmi dobře dostupné počítačové technice, multifunkčním tiskárnám a dokonalým kopírovacím strojům a mnohdy si při svých pokusech, následném předvádění a porovnávání svých "dokonalých kopií" před vrstevníky neuvědomují, že jde o protizákonné počínání. Není výjimkou, že tyto aktivity zajímají i žáky základních škol.
Dále jsou zaznamenány případy, kdy mladá generace touží po komfortu - konkrétních věcech, jako jsou nejnovější typy mobilních telefonů, počítačové hry apod., avšak nedostává se jim peněz na jejich zakoupení. Jejich konzumnost se týká i tabáku a lihovin. Někteří se proto rozhodnou peníze si opatřit nezákonným způsobem. Jedním z těchto způsobů je již zmíněná výroba padělků peněz pomocí kopírovacího stroje či osobního počítače. Takové padělky posléze udávají do oběhu jako pravé peníze a snaží se jimi platit. Prakticky všechny takové případy jsou však velmi rychle kriminalisty odhaleny a jejich pachatelé jsou náhle zcela zděšeni z toho, jaký postih jim za takové jednání hrozí před soudem. Tvrdá realita dopadne i na mládež, která se udáváním padělaných bankovek jako pravých baví a zpestřuje si tak svůj nevyplněný volný čas.

Policisté proto upozorňují, že padělání či pozměňování peněz (i cizozemských) je posuzováno jako čin soudně trestný. V případě, že dospělý občan "pouze" přechovává padělky peněz, hrozí mu trest odnětí svobody od 2 do 8 roků odnětí svobody, mladistvý může za takové jednání od soudu odcházet s trestním opatřením odnětí svobody na 1 až 4 roky. V případě, že však dospělý občan padělky peněz udá jako pravé peníze, hrozí mu přísný trest odnětí svobody od 5 do 10 let, mladistvému pak lze za takové jednání uložit trestní opatření odnětí svobody na 1 až 5 let.

Příslušníci východočeské policie se proto obracejí touto formou na širokou veřejnost, aby byla věnována dostatečná pozornost otázkám, jak mládež tráví svůj volný čas a jak získává peníze pro svou potřebu. Předejde se tím mnohdy trestnímu stíhání ve věci, která by se mohla na první pohled jevit jen jako "nevinná legrace" či "mladická nerozvážnost".

Rodiče, víte, co dělají vaše děti? - (oboustranný leták)  - vydáno ve spolupráci s OŠ KÚ Hradec Králové, grafická úprava - agentura ATOM Hradec Králové)  Výňatek ze zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, hlava druhá a třetí
Výňatek ze zákona ČNR č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů

  • Stupně nebezpečnosti padělků dle České národní bankyVyhláška České národní banky č. 36/1994 Sb. o podmínkách, za kterých lze reprodukovat bankovky, mince, šeky, cenné papíry a platební karty a vyrábět předměty, které je úpravou napodobují
  • Měsíční přehled padělaných a pozměněných peněz a napodobenin v roce 2004
  • Padělání peněz - legrace, úmysl nebo nerozvážnost?
  • Preventivní leták ve formátu.pdf 
 

vytisknout  e-mailem