Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Padělání dokladů totožnosti a veřejných listin

V únoru 2024 provedli policisté brněnské expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) realizaci úkonů trestního řízení s krycím názvem PRINT, která se týkala padělání dokladů totožnosti a veřejných listin. 

Po provedení domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků došlo k zahájení trestního stíhání dvou fyzických osob pro trestné činy „padělání a pozměnění veřejné listiny“, „podvod“ a „úvěrový podvod“ (dílem dokonaných a dílem ve stadiích pokusů).

Podle našich závěrů se organizovaná skupina osob měla nejméně od roku 2019 dopouštět trestné činnosti na území České republiky (zejména na jižní Moravě a v Praze), ale i ve Slovenské republice a na Ukrajině. Za užití padělaných dokladů totožnosti České a Slovenské republiky, především občanských a řidičských průkazů, a za užití padělaných a pozměněných veřejných listin měl být mimo jiné učiněn pokus o podvodný prodej bytu na území města Brna za částku 6 milionů Kč a dále měla být podvodně uzavřena úvěrová smlouva na částku cca 7 milionů Kč. Padělané osobní doklady měly být jejich držiteli rovněž užívány k zastření pravé totožnosti před justičními orgány a k páchání další majetkové trestné činnosti, která bude předmětem dalšího trestního řízení.

Koncem března 2024 kriminalisté NCOZ zahájili trestní stíhání třetí osoby, která se do té doby nacházela v zahraničí, a to pro trestný čin „padělání a pozměnění veřejné listiny“ (dílem dokonaný a dílem ve stadiu pokusu). 

Všechny tři obviněné osoby jsou stíhány vazebně. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Brně. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným osobám tresty odnětí svobody až na 10 let. 

V průběhu prověřování bylo zjištěno, že jeden z obviněných měl nabízet k prodeji větší množství střelných zbraní pocházejících z rusko-ukrajinského konfliktu. K prodeji zbraní podle našich závěrů nedošlo, nicméně touto věcí se budou nadále zabývat kriminalisté NCOZ. 



plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
8. dubna 2024

vytisknout  e-mailem