Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Padělané očkovací certifikáty – návrh na podání obžaloby

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) navrhli podat obžalobu na jednu osobu ve věci výroby a zpřístupnění softwarového nástroje pro generování padělaného digitálního očkovacího certifikátu, který sloužil jako doklad o očkování proti nemoci COVID-19. 

Obviněný muž měl získání tohoto padělaného očkovacího certifikátu nabízet nejméně od listopadu 2021 prostřednictvím sítě internet. Podle našich závěrů si zaregistroval doménu, na kterou měl umístit formulář, po jehož vyplnění mohl jakýkoliv uživatel internetu získat padělaný certifikát. Na svých webových stránkách měl rovněž sdělovat návod k použití uvedeného formuláře, aby se při kontrole očkovací certifikát jevil jako pravý. Získání certifikátu měl muž nabízet zcela zdarma.
 
Osoba je obviněna z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny dle § 348 odst. 1 trestního zákoníku.
   
Trestní stíhání probíhá na svobodě. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby byl dnes předán státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství v Písku. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněnému až tříletý trest odnětí svobody. Kriminalisté NCOZ současně navrhli propadnutí věci, konkrétně počítače, prostřednictvím kterého měl být skutek spáchán.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
26. května 2022

vytisknout  e-mailem