Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pád ledu na služební vozidlo

KLATOVSKO - V sobotu dopoledne, ze střechy projíždějícího nákladního vozidla, dopadl kus ledu na čelní sklo služebního vozidla . 

V sobotu 6. března letošního roku, jel jednadvacetiletý muž z Klatovska s vozidlem značky Man s připojeným přívěsem G.T.S., po komunikaci II. třídy číslo 191 ve směru od Klatov na Nýrsko. V 11.07 hodin, za obcí Starý Láz projížděl pravotočivou zatáčku, kdy se ze střechy uvolnil led, jenž dopadl na čelní sklo protijedoucího služebního vozidla značky Škoda Octavia v barevném provedení Policie ČR.

Kus ledu proletěl do vnitřních prostor vozidla a roztříštil se na malé kousky až na zadním sedadle. Ve služebnín vozidle se nacházela policistka, kteřá řídila a spolujezdec . Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob a odhadnutá hmotná škoda na vozidle činí 20 tisíc korun.

Řidič s nákladním vozidlem pokračoval v jízdě směrem do Nýrska a po chvíli se vracel zpět. Policisté vozidlo zastavili a ztotožnili jeho řidiče.

Zejména řidiči kamionů a nákladních vozidel s návěsem, mají podle zákona povinnost zkontrolovat stav vozidla. V současnosti noční teploty klesají pod bod mrazu a na střechách  návěsů se přes den udržuje voda, která při nižších teplotách zmrzne.

Při průjezdu zatáčky nebo brždění vozidla, může docházet k sesuvu vrstvy ledu a jeho pádu na projíždějící vozidlo nebo procházející osobu v blízkosti komunikace. Padající led z vozidla může  zapříčinit úhybný manévr jiného řidiče, v důsledku zaleknutí se a předcházení další kolize.

Řidiči z nákladních vozidel mohou sníh a led uklízet z instalovaných ramp, plošin nebo použít žebřík.

Při prošetřování dopravních nehod policisté zjišťují, že řidič s nákladním vozidlem odjel a někdy ani nemusí vědět, že došlo k poškození jiného vozidla.

Řidičům vozidel doporučujeme mít za jízdy v činnosti kameru a použít záznam při řešení, jak dopravní nehody s policií i pojišťovnou, v případě hmotné škody.

Podle Zákona číslo 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, v platném znění:

§ 5 Povinnosti řidiče

1) Řidič je kromě povinností uvedených v § 4 dále povinen:

i) řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa

řidiče vpřed, vzad a do stran,

j) řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit

bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

nprap. Ladmanová Dana

8. března 2021 

Odkazy do noveho okna

DN Nýrsko 6. 3.2021-led

DN Nýrsko 6. 3.2021-led 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem