Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pachatel sériové majetkové trestné činnosti zadržen

Ms kraj - násilím měl vniknout do 28 rodinných domů a způsobit škodu přes 1,6 mil korun 

Škodu přes milion a půl korun má mít na svědomí 47letý muž z Karvinska, který měl páchat majetkovou trestnou činnost napříč Moravskoslezským krajem, ale také v dalších třech krajích naší republiky. Policisté zadokumentovali celkem 28 případů vloupání do rodinných domů.

Podezřelý byl v hledáčku Ms kriminalistů čtvrt roku, jelikož od jara letošního roku se začaly v našem kraji množit případy vloupání do rodinných domů, kde pachatel zcizoval zejména hotovost, šperky a drobnou elektroniku.  Krajští kriminalisté na případu pracovali ve spolupráci s kriminalisty na územích a MŘ, kde k trestné činnosti docházelo.

Podezření kriminalistů, že má na svědomí případy jedna osoba, bylo potvrzeno odborným zkoumáním zajištěných stop a modus operandi byl všude stejný – poškozené, rozbité okno a prohledané prostory. K ustanovení podezřelého zejména napomohla precizní, detailní práce moravskoslezských kriminalistů, kteří kromě jiné činnosti vytipovali případné podezřelé, kteří v minulosti páchali obdobnou trestnou činnost.  Vše do sebe zaklaplo a následovalo vyhlášení pátrání po konkrétní osobě – tedy 47letém muži. Jeho zadržení však nebylo zcela jednoduché, jelikož podezřelý měnil vozidla, oblečení a ukrýval se na různých místech. Krajští kriminalisté jej však i přes tyto „jeho nástrahy“ zadrželi a v těchto dnech obvinili ze zločinu krádeže a  přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

K případům vloupání došlo v době od září 2021 do začátku května, tedy do dne zadržení. Obviněný měl vniknout celkem do 28 rodinných domů v různých okresech našeho kraje, ale  i v  Olomouckém, Středočeském kraji a na Vysočině. Zcizovat měl nejčastěji peníze, šperky, drobnou elektroniku, ale nepohrdl ani alkoholem, oblečením a v některých případech měl vzít i horské jízdní kolo.

Obviněný se k trestné činnosti kriminalistům plně doznal. Odcizené věci měl prodávat náhodným osobám, peníze používal pro svou potřebu, a to nejčastěji na nákup značkového oblečení, pobyt v hernách, restauracích a hotelích. Celková škoda způsobená jeho jednáním činí na poškození 200 tisíc korun a na odcizených věcech 1,4 milionu korun.  Obviněný je stíhán vazebně a hrozí mu trest odnětí svobody ve výši dva až osm let. V minulosti byl muž odsouzen za obdobnou trestnou činnost, bylo to kolem 100 případů vloupání do rodinných domů, a to na sedm let nepodmíněného trestu.

mjr. Bc. Pavla Jiroušková

18. 5. 2022

Odkazy do noveho okna

1 rozbité okno

1 rozbité okno 

Detailní náhled

2 rozbité sklo dveří

2 rozbité sklo dveří 

Detailní náhled

3 rozházené věci

3 rozházené věci 

Detailní náhled

4 rozházené věci2

4 rozházené věci2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem