Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatel krádeží byl vzat do vazby

JIHLAVSKO: Mladík spáchal během čtyř měsíců sedmnácti krádeží 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit další čtyři krádeže, kterých se dopustil devatenáctiletý muž. Jedná se o osobu, kterou již kriminalisté vyšetřují v souvislosti se spácháním třinácti jiných krádeží, a policejní komisař nyní rozšířil trestní stíhání muže o čtyři další skutky. Pachatel se tak během letošních necelých čtyř měsíců dopustil v Jihlavě celkem sedmnácti krádeží a majitelům způsobil škodu necelých 160 tisíc korun. „Devatenáctiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody,“ řekl por. Bc. Jiří Vojtíšek, komisař oddělení obecné kriminality. Vzhledem k tomu, že se obviněný i po zahájení trestního stíhání dále dopouštěl trestné činnosti, vznikly důvody vazby. Na podaný návrh byl muž vzat do vazby a následně ho policisté eskortovali do brněnské věznice.
 
Trestnou činnost pachatele kriminalisté objasnili zejména na základě precizní operativní činnosti, velmi dobré osobní a místní znalosti a také důkladným ohledáním na místech činů, zajišťováním a vyhodnocováním nalezených stop. Podezřelého muže zadrželi v úterý 16. dubna a umístili ho do policejní cely, následně byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů. Jedná se o muže, který se majetkové trestné činnosti dopouštěl i v minulosti a dále byl na začátku roku amnestován.  
 
K poslední krádeži, ze které je muž obviněn, došlo v sobotu 13. dubna dopoledne na oploceném pozemku na ulici U Městského nádraží. Ze zaparkovaného autojeřábu odcizil dvě zakládací patky v hodnotě třináct tisíc korun, jednu hliníkovou a druhou ocelovou. Patky pachatel odnesl do sběrny surovin, kde mu je však odmítli vykoupit. Ocelovou patku poté přinesl zpět, k místu krádeže, kde ji zanechal a hliníkovou patku odnesl do sběrny a prodal ji za 228 korun. Jednu poté nalezl sám majitel a druhou zakládací patku policisté zajistili ve sběrně.
 
Dalších krádeží se mladík dopouštěl nejčastěji vloupáním, v některých případech ale využil i situace, kdy majitelé nechali objekty odemčené. Jeho cílem se staly kůlny a přístřešky u rodinných a bytových domů, sklepní kóje, sklepy domů a garáže. Odcizil nejčastěji jízdní kola, kterých tak získal minimálně deset, lyže, nářadí a kabely, odnesl si ale i nejrůznější další věci, které vyhodnotil jako zpeněžitelné. Největší škodu způsobil při krádeži na ulici Sokolovská, kde se vloupal do kůlny za bytovým domem a odcizil dvě jízdní kola v hodnotě pětatřicet tisíc korun. Kriminalistům se podařilo již po prvním dopadení mladíka, kdy byl v březnu zadržen a bylo zahájeno jeho trestní stíhání, zajistit část odcizených jízdních kol, která pachatel vydal a policisté je předali zpět jejich majitelům. Zbývající odcizené věci obviněný muž po krádežích prodával a peníze použil pro vlastní potřebu. Krádeží se dopustil na ulicích Pavlovova, Na Vyhlídce, U Cihelny, Mošnova, U Hlavního nádraží, Seifertova, Na Valech, 8. března, Třebízského, Družstevní, Riegrova a Sokolovská. 
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
19. dubna 2013

vytisknout  e-mailem