Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Ozbrojenou loupež si vymysleli

ČESKOLIPSKO - Kriminalisté rozpletli případ údajné loupeže v českolipském baru. 

Koncem ledna letošního roku ve večerních  hodinách oznámila 19letá žena na tísňovou  linku policie s pláčem v hlase, že ji v jednom českolipském baru, kde pracuje jako servírka, přepadl neznámý lupič. Ten měl podle její výpovědi do baru přijít v době, kdy tu  nebyli žádní jiní hosté. V obličeji se maskoval šátkem a přes hlavu měl mít přehozenou kapucu. Muž na ni prý namířil pistoli a křičel na ni, aby mu vydala tržbu. Ona mu nejprve váhala vyhovět, rozmýšlela se, ale nakonec mu peníze raději dala, protože na ni pořád mířil a ona se bála, že ji zastřelí. Podala mu proto  několik desítek tisíc korun a lupič pak restauraci i s penězi rychle opustil, aniž by jí ublížil.

Na místo činu okamžitě vyjeli kriminalisté,  včetně kriminalistického technika, aby  zde provedli nezbytné kriminalistické  úkony a podrobně vyslechli zaměstnankyni baru, která je sem přivolala. Postupně si skládali zjištěná fakta dohromady a doplňovali je dalšími tak, aby byli schopni zodpovědět všechny otázky, které vyšetřování přineslo. Původní oznámená verze o ozbrojené loupeži v baru se jim přitom začala jevit  jako čím dál méně pravděpodobná. Jisté bylo jen to, že v podniku chyběly peníze. Kriminalisté nyní už vědí, kdo  a  jak,   si je  přivlastnil.

Zjistili, že servírka, kterou měl lupič ohrožovat pistolí, byla ve skutečnosti jeho komplic. Plán, jak se zmocnit peněz,  vymyslela se svým 23letým přítelem a jeho 30letým kamarádem. V inkriminovanou dobu se za lupiče převlékl tento 30letý známý, v přesně dohodnutý čas na ni v baru namířil pistoli a ona mu podle dohody vydala peníze. Nedaleko byl i její přítel, který situaci kontroloval. Vše měli promyšlené a věděli i o tom, že loupež natočí bezpečnostní kamera. Nutno dodat, že přepadení sehráli věrohodně.

Žádný zločin ale není dokonalý a tak tuto spolupráci povedeného trojlístku kriminalisté časem prohlédli. V této souvislosti se již všichni tři aktéři zodpovídají ze spolupachatelství na přečinu krádeže, za který jim hrozí až pětileté vězení. Usnesení o zahájení trestního stíhání si převzali včera. Protože se všichni kriminalistům k činu pod tíhou důkazů přiznali a spolupracovali s nimi, počkají si na řízení před soudem na svobodě.

 

5. 5. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem