Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Otevření výslechové místnosti

TŘEBÍČ: Policisté otevřeli výslechovou místnost pro oběti trestné činnosti. 

Oficiální otevření výslechové místnosti pro oběti trestné činnosti, jejíž realizace proběhla v budově Policie České republiky, Územního odboru Třebíč se uskutečnila dne 16. února 2011 v 09.00 hod v budově Policie ČR, Územní odbor Třebíč, Bráfova 11 za přítomnosti starosty Třebíče MVDr. Heřmana, zástupců Městské policie Třebíč, OSPOD Třebíč, Mediační a probační služby, Státního zastupitelství Třebíč a zástupců vedení Policie ČR Územního odboru Třebíč. Toto slavnostní otevření pokračovalo na tiskové konferenci v budově Městského úřadu v Třebíči. Tento projekt byl financován Městem Třebíč přes městský program sociální prevence Ministerstva vnitra v celkové částce 162.000,-Kč, z toho 129.000,- Kč poskytlo Ministerstvo vnitra, 33.000,-Kč Město Třebíč.
 

Důvody realizace projektu

Smyslem projektu je naplnění cílů rezoluce VS OSN č. 54/263 (ze dne 25.5.2000), která nás upozorňuje na zvláštní zranitelnost dětí a ukládá nám poskytovat během trestního řízení takové služby, které zajistí bezpečnost, zdraví a reintegraci dítěte. Cíle této resoluce je pak možno naplnit vytvořením optimálního prostředí pro nezletilé a mladistvé účastníky procesu, případně další oběti z řad poškozených žen.

Řada studií potvrzuje, že tzv. sekundární viktimizace, tedy zejména psychické zraňování dítěte způsobené nešetrně vedeným či mnohokráte opakovaným výslechem, mu může způsobit traumata, která jsou srovnatelná či dokonce horší, než trauma způsobené vlastním trestným činem.

Hlavním důvodem k vybudování výslechové místnosti, je dále nepoškozovat dítě – oběť, popřípadě svědka, trestné činnosti, a zmírnit tak traumatický zážitek prožité události vhodně zvoleným optimálním prostředím v rámci samotného procesu. Optimálním prostředím je myšlena místnost, krizové a poradenské pracoviště, které namísto strohého kancelářského vybavení nabízí komfort domácího prostředí a má u účastníka procesu navodit příjemnou a klidnou atmosféru. Cílem je tedy vybudovat místnost, která se bude zásadně odlišovat od tradičních policejních kanceláří, aby nutný pobyt obětí byl co nejméně traumatizující. Vedení procesu v takovéto místnosti umožní usnadnit kontakt s policií a chránit oběť před nepříjemnými zážitky způsobenými standardním prostředím policejního pracoviště.

 

Cílová skupina

Cílovou skupinou projektu jsou tedy traumatizované oběti trestné činnosti, zejména děti a ženy. Vyšetřovací místnost může být se stejným účelem využita i pro výslech jiných zranitelných obětí, zejména obětí sexuálních trestných činů či obětí domácího násilí.

 

Popis projektu

Uvedená poradenská a krizová místnost je v budově Policie České republiky, Územního odboru Třebíč je situována v suterénu budovy se samostatným vchodem, mimo vchod pro policisty či návštěvníky policie. Výhoda tohoto situování spočívá v tom, že oběti nebudou dále vystavovány možnému kontaktu s uniformovanými policisty, nemusí vcházet do budovy policie a prvotní kontakt neproběhne ve strohé kanceláři či přilehlých prostorech.

Výslechová místnost je realizována do dvou samostatných, vedle sebe stojících místností, kdy každá z místností je osazená samostatným vchodem a vzájemně jsou propojeny jednosměrným zrcadlem.

První místnost slouží jako výslechová, odlišující se od běžné kanceláře svým vybavením. Místnost je vybavena ve stylu domácího prostředí, pokoje, kde je koberec, pohodlná sedačka, křesla, skříně a konferenční stolek, obrazy, hračky a další bytové doplňky. Pro další dokreslení atmosféry je zde rádio, televize a přehrávací zařízení. Místnost byla doplněna interiérovou výmalbou, zajištující krytí rušivých doplňků v podobě monitorovacích kamer a či zrcadla.

Monitorování samotného procesu je zajištěno pomocí 2 kamer, zajišťujících záběry a monitorování dění v místnosti ze všech úhlů. Snímání zvuku je zajištěno několika mikrofony. Získaná data jsou zasílána do obslužné místnosti. Zároveň zde pracovník může pomocí notebooku provádět a zapisovat výslech, díky připojení do sítě. Tisk protokolů je zajištěn v obslužné místnosti.

Druhá místnost, která slouží jako obslužná, zajišťuje monitorování a záznamy dění. Místnost je určena dalším pracovníkům, kdy jejich účast při procesu je nezbytná, ale zároveň jsou rušícím elementem v přímém kontaktu s obětí. Jedná se například o soudce, státní zástupce, pracovníky sociálních služeb, pedagogicko-psychologických poraden a další specialisty. V této místnosti pak mohou zajistit správný procesní průběh úkonu a zároveň nenarušovat poradenskou či výslechovou činnost. Místnost je opatřena dvěma kancelářskými stoly, židlemi a skříní. Dále je zde kompletní stolní PC opatřený příslušným softwarem, pro nahrávání dění v druhé místnosti a tiskárna. Jednosměrné zrcadlo zajišťuje monitorování dění v druhé místnosti a reproduktory pak přenos zvuku.
 

 por. Bc. Marcela Lavická, komisař

16. února 2011

 

 

Odkazy do noveho okna

výslechovka1

výslechovka1 

Detailní náhled

výslechovka2

výslechovka2 

Detailní náhled

výslechovka3

výslechovka3 

Detailní náhled

výslechovka4)

výslechovka4) 

Detailní náhled

výslechovka5

výslechovka5 

Detailní náhled

výslechovka6

výslechovka6 

Detailní náhled

výslechovka7

výslechovka7 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem