Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Otevření speciální výslechové místnosti

JIHLAVSKO: Výslechy dětí budou probíhat v přívětivějším prostředí 

Trestná činnost páchaná na osobách mladších osmnácti let
Mezi trestnou činnost, při které se osoby mladší osmnácti let staly oběťmi, patřily v roce 2011 nejčastěji činy páchané v sexuální oblasti, mravnostní a násilné trestné činy. Jedná se o trestné činy znásilnění, pohlavní zneužití, opuštění dítěte, ohrožování výchovy dítěte, výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií, týrání svěřené osoby či ublížení na zdraví. Další trestné činy spáchané na dětech kriminalisté v současné době stále prověřují.
V loňském roce vyslechli kriminalisté odboru obecné kriminality celkem 9 osob mladších osmnácti let, které se staly obětí trestného činu a dalších 32 dětí v pozici svědka, přitom se často jedná o děti nezletilé, velmi nízkého věku. Další více než stovku osob mladších osmnácti let vyslechli v postavení poškozených a svědků trestného činu v roce 2011 kriminalisté Oddělení obecné kriminality Územního odboru Jihlava.
Mezi oběti lze jistým způsobem započítat také děti, které jsou přítomny domácímu násilí a policisté je v takových případech vyslýchají jako svědky.
 
Výslechy dětí v rolích obětí nebo svědků trestných činů jsou, bohužel, poměrně časté. „Nejčastěji děti vyslýcháme v souvislosti s jejich týráním a různými formami sexuálního násilí. Významnou svědeckou výpověď děti často přináší také v rolích svědků domácího násilí a jejich výpověď má v takových případech zcela zásadní vliv na prokázání viny pachatele“, řekla por. Mgr. Petra Cahová, komisařka oddělení obecné kriminality. Z psychologického hlediska je naprosto nevhodné provádět výslechy dětí v úředních místnostech, kde jsou běžně vyslýcháni dospělí.
Výslech dítěte a dospělé osoby je v mnoha oblastech zcela odlišný. „Výslech nezletilého by neměl být opakován, je nutné si vhodně rozvrhnou přestávky, neboť soustředěnost dítěte rychle opadá, je vhodné pořizovat z výslechu videozáznam, důležité je získat důvěru a navázat s dítětem vhodný kontakt, přizpůsobit jeho věku způsob a styl komunikace“, upřesnit kpt. Mgr. Miroslav Eliáš, vrchní komisař odboru obecné kriminality. Jak dále dodal, dalším podstatným rozdílem je přítomnost stanovených osob při výslechu.
Prostředí, ve kterém je výslech dětí prováděn, má velký vliv na to, jak se při výslechu dítě cítí, na jeho náladu, ochotu sdělovat a také na jeho svéráznou obrazotvornost. „Navázání psychologického kontaktu s dítětem na samém počátku výslechu má pak zásadní vliv na celý jeho průběh. Pokud se vyšetřovateli podaří získat si důvěru dítěte a vyvolat u něj pocit bezpečí, pak jsou teprve navozeny podmínky k tomu, aby se mu dítě svěřilo s tím, co nepříjemného zažilo či čemu bylo svědkem“, zdůraznila komisařka Petra Cahová. Je třeba zajistit, aby se dítě cítilo při výslechu bezpečně a co nejvíce domácky.
Výslech však není obvykle možné provést jinde než ve výslechové místnosti, neboť musí být splněny také veškeré trestně procesní náležitosti takového výslechu. K navození pro dítě příjemného a domácího prostředí je tak nejvhodnějším místem právě speciální Poradenská a výslechová místnost pro děti a mladistvé osoby.
 
SVM JihlavaSVM Jihlava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pokud je dítě vyslýcháno v procesním postavení poškozeného nebo svědka, jeho výslechu se musí účastnit vedle policejního vyšetřovatele i další osoby. Vždy se tohoto výslechu účastní pracovník sociálního odboru (orgán sociálně právní ochrany dětí) nebo pedagogický pracovník. „Přítomen výslechu může být psycholog, jedná se zvláště o závažné případy, u kterých se předpokládá nutnost vypracování znaleckého posudku. Psycholog dále poskytuje odbornou pomoc s vedením výslechu“, řekl vrchní komisař Miroslav Eliáš s tím, že podle konkrétní situace bývá u výslechu přítomen také soudce, státní zástupce a v neposlední řadě rodič a obhájce obviněného. Přítomnost většího počtu osob při výslechu je však velmi rušivá při navazování kontaktu s dítětem a jejich přítomnost může přispívat k tomu, že dítě neřekne vůbec nic.
 
SVM JihlavaJednou z velkých výhod speciální výslechové místnosti je, že se skládá ze dvou od sebe oddělených místností, které spojuje dvoucestné zrcadlo a zvuková technika. V jedné místnosti může být pouze vyšetřovatel s dítětem a v druhé místnosti mohou výslech přímo pozorovat a díky zvukové technice zároveň poslouchat všechny další oprávněné osoby. Výslech je tak šetrnější k psychice dítěte.
Dalším důležitým atributem výslechové místnosti je technika umožňující videodokumentaci celého výslechu. Místnost je vybavena hned čtyřmi videokamerami. Záznam z nich se stává součástí spisového materiálu, který je následně přehráván před soudcem při hlavním líčení. „Díky videozáznamu má pak soudce i další účastníci řízení představu o autenticitě výslechu, jeho zákonném průběhu a mohou na něm pozorovat také reakce dítěte, které není možné popsat do protokolu“, vysvětlila por. Petra Cahová.
Odpadá také nutnost výslech okamžitě zapisovat, je pořizován až zpětně přepisem z videozáznamu. Zapisování probíhající výslech a kontakt s dítětem silně narušuje.
Jája a PájaJája a Pája
 
 
Je také nutné zmínit, že to, co nejsou menší děti schopny obsáhnout svojí slovní zásobou, dokážou vystihnout díky své obrazotvornosti nejčastěji při kreslení a v neposlední řadě i za použití pomůcek – panenky Jája a Pája. „Výslechová místnost je proto vybavena všemi nezbytnými věcmi, na kterých děti dokážou ukázat i to, co nejsou schopny samy pojmenovat“, dodal kpt. Miroslav Eliáš.
 
 
 
 
Do této doby disponoval Poradenskou a výslechovou místností pro děti a mladistvé osoby v rámci Kraje Vysočina pouze Územní odbor Třebíč. V loňském roce byli nuceni kriminalisté při dvou závažných případech vyslýchané děti převážet z Jihlavy do třebíčské výslechové místnosti. Samotný výslech je pro dítě stresující a velmi únavný. Pokud je navíc vystavováno ještě delší přepravě ve vozidle, je takový stav zcela nevyhovující.
Speciální výslechovou místnost v Jihlavě budou využívat policisté územního odboru i odboru obecné kriminality krajského ředitelství.
 
 
SVM Jihlava
 
„Vznik speciální výslechové místnosti na Územním odboru Jihlava je velkým přínosem. Přispěje ke kvalitnějšímu vedení výslechů dětí a zejména k tomu, aby se děti cítily při výslechu dobře a byly jím, co nejméně stresovány, což je pro nás důležité. Vybudováním speciální výslechové místnosti bude také posílena zákonnost a kvalita vyšetřovacích úkonů“, řekl vedoucí Územního odboru Jihlava plk. Mgr. Petr Petr. Jak dále dodal, na realizaci projektu a samotném vybudování této speciální výslechové místnosti se velkou měrou podílelo preventivně informační oddělení krajského ředitelství, které si proto zaslouží poděkování.
.
 
 
 
 
Trestná činnost páchána osobami mladšími osmnácti let
V roce 2011 zjistili policisté v Kraji Vysočina v 294 případech, že jsou pachateli trestného činu osoby mladší osmnácti let. Nejvíce těchto případů odhalili kriminalisté na Jihlavsku (85 skutků). Činu jinak trestného se v Kraji Vysočina dopustilo celkem 67 nezletilých (ve věku do patnácti let) a 186 mladistvých (ve věku od patnácti do osmnácti let). Největší část těchto pachatelů je opět na území Jihlavska (17 nezletilých a 56 mladistvých). V některých případech spáchaly děti trestný čin samy, převažuje ale trestná činnost, které se dopustily spolu s dalšími dětmi nebo i dospělými osobami. Mezi trestnými činy, které spáchaly děti, převládá majetková trestná činnost a to i sériového charakteru. Mezi trestnou činností, kterou spáchaly osoby mladší osmnácti let, jsou i činy násilné, mravnostní a drogová kriminalita.
„V mnoha případech se u mladistvých pachatelů setkáváme s protiprávním jednáním, které je motivováno partou, ve které se pohybují. Někdy se jedná opravdu jen o “klukovinu“, ale setkáváme se i se závažnějšími prohřešky proti zákonu s vysokou mírou agrese a dokonce i pokračující sérií provinění“, řekla por. Mgr. Petra Cahová, komisařka oddělení obecné kriminality. Jak dále dodala, mladí lidé si také často neuvědomují, že již předání “jointa“ kamarádovi je z trestně právního hlediska považováno za nabídnutí drogy jinému a tedy trestný čin.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
19. ledna 2012

 

vytisknout  e-mailem