Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostravské čtení seniorům

Ostrava: unikátní publikace „Černá kronika aneb ze soudních síní“ byla představena v pěti seniorských klubech a jednom domově s pečovatelskou službou v různých částech města Ostravy 

07.JPGOd 23. dubna 2018 se policisté napříč Moravskoslezským krajem v rámci měsíce bezpečnosti věnovali seniorům a pomocí unikátní publikace „Černá kronika aneb ze soudních síní“ je seznámili s riziky protiprávního jednání, kterého by mohli být obětí.

Kniha, jenž vydalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje v roce 2016 a jejímž autorem je soudce Okresního soudu v Ostravě Mgr. Roman Pokorný, byla více než 130 osobám v důchodovém věku představena v pěti seniorských klubech a jednom domově s pečovatelskou službou v různých částech města Ostravy.
    Senioři byli seznámeni s povídkou „O vnucích“ a s povídkou „Kterak Anastázie kabelku bránila a do kómatu upadla.“  Po přečtení povídky následovala beseda, ve které policisté vysvětlili účastníkům besedy, jak se bezpečně chovat nejen na ulici, ale i ve zdánlivém bezpečí domova. Na vhodně zvolených příkladech jim policisté představili „fígly“ podvodníků, kterými útočí na důvěřivost a soucit právě dříve narozených. Senioři se dozvěděli, jak se zachovat, dostanou-li se do podobné situace jako hlavní hrdinky přečtených příběhů a kde mohou vyhledat pomoc. 
    Poté co byly zodpovězeny dotazy účastníků, čekaly na ně drobné dárky, v podobě záložky do knih nebo lupy, vše s tématikou knihy Černá kronika. Závěrem každý klub, cestou sociální pracovnice, obdržel několik výtisků knihy, která tak může obohatit knihovničku jednotlivých klubů a senioři budou mít možnost si přečíst i ostatní příběhy. 
    Všem zúčastněným se beseda velmi líbila, sami senioři uváděli, že informace, které získali od policistů byly pro ně velmi přínosné a slíbili, že se jejich radami budou řídit. Vyjádřili také přání, aby obdobných besed pořádaných policií bylo v budoucnu více.


prap. Ing. Martina Fabianová
        inspektor   |   27. dubna 2018 
 

vytisknout  e-mailem