Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Ostrahu marketu bodl nožem

HRANICE - S družkou pak utekli, ale ne daleko. 

Ve vazbě skončil v neděli 30letý muž z Ostravy, který v pátek dopoledne napadl nožem v hranické prodejně pracovníka ostrahy. 

Muž společně se svojí o rok mladší družkou přišli do marketu na ulici Třída 1. máje v Hranicích a každý si šel po svém. Muž vzal na prodejně, v prostoru mrazících boxů, tašku a dal do ní digitální váhu, která sloužila zákazníkům k převážení ovoce a zeleniny v hodnotě 5 000 Kč. Vzápětí se k němu přidala družka a do tašky s váhou položila ještě dvě balení pracích kapslí v hodnotě 460 Kč. Za zboží neměli v úmyslu zaplatit, a proto se pokusili prodejnu opustit místem určeným pro vstup do prodejních prostor. Daleko nedošli, protože je oslovil všímavý pracovník ostrahy spolu s vedoucím prodejny. Pracovník chytil podezřelou za ruku, ve které měla tašku s odcizenými věcmi, aby zabránil jejich útěku z prodejny a odváděl ji do zázemí prodejny. Druh s tím nesouhlasil a dal to dost jasně najevo. Z batohu vytáhl kuchyňský nůž s délkou čepele 30 cm a namířil ho spolu s výhružkami zabitím směrem k pracovníkovi ostrahy. Ten ale na výkřiky, aby ženu pustil, nereagoval a dál pokračoval v cestě. Lapka stále vyhrožoval a rychle se přiblížil k odcházející dvojici. Nožem na poškozeného zaútočil a špičkou nože ho bodl do dlaně ruky, kterou držel jeho družku. Pracovník sevření povolil a oba zloději využili chvíle zmatku a z prodejny bez odcizeného zboží utekli. Doběhli na ulici Mlýnský příkop, kde v té době ještě podezřelý, vykopl dveře do bytového domu a společně sešli do sklepních prostor, tam poškodil další dveře od sklepní kóje s úmyslem schovat se. Dveře nepovolili, tak vyběhli ven a rozdělili se. Netrvalo dlouho a oba skončili v policejních celách. Muže vypátral psovod se psem u stavebnin na ulici Družstevní a žena byla zadržena v budově vlakového nádraží. Ani jeden z nich nemá čistý trestní rejstřík a v minulosti byli za krádeže odsouzeni.
Zadrženému bylo hned následující den sděleno obvinění ze tří trestných činů a to krádež, vydírání a ublížení na zdraví, za které trestní zákoník stanoví až osmiletý trest odnětí svobody. Z naší strany šel na státní zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který byl akceptován a obviněný bude ve vazbě čekat do rozhodnutí soudu.
Jeho družce bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z trestného činu krádež, za který jí hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Dotyčná navíc ukradla v prosinci loňského roku v jedné z hranických prodejen bundu v hodnotě necelých 1 400 Kč a v druhé odcizila rum za 800 Kč. Žena byla po provedených úkonech propuštěna na svobodu. 

por. Mgr. Miluše Zajícová
14. února 2024 

vytisknout  e-mailem