Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Osel na procházce překvapil

NÁCHODSKO – Stále častěji vyjíždějící policisté ke zvířatům na silnici 

Stále častěji přijímají policisté náchodského regionu oznámení od občanů, že se po silnici pohybují nějaká zvířata. Nejen divoká zvěř, žijící v lesích, které lemují silnice, skáče na vozovku pod kola aut, ale řidiči se mohou potkat i se zvířaty, které by na tam opravdu nečekali. Policisté tímto apelují na majitele, aby si své pastviny a výběhy dobře zabezpečili, neboť zvěř na silnici může způsobit nehodu se zraněním motoristů či sama v důsledku srážky uhynout.

Osel s oslicí se vydali na procházku. Uplynulý víkend například pán oznámil na linku 158, že se po silnici v Horní Radechové v neděli 1. listopadu navečer procházejí po silnici osel s oslicí. Hlídka na místě zjistila, že kopytníci přetrhli ohradník a utekli ze svého výběhu. Při své procházce naštěstí žádnou škodu nezpůsobili, a tak hlídka s majitelem celou věc vyřešila domluvou.

Stejného večera nahlásil motorista, jedoucí směrem na Černčice, že srazil srnu. Uvedl, že nehodu hlásit nepožaduje, ale pouze dohledat a odklidit poraženou srnku. Nebývá výjimkou, že se přes silnici pokouší přeběhnout i divoké prase, jako tento víkend ve Stěžerech u Hradce Králové, kdy párek divočáků skončil pod koly kamionu.

Po silnici pobíhaly krávy, koně i ovce. V měsíci říjnu pak museli policisté několikrát vyjíždět na Broumovsko k uprchlému skotu a pobíhajícím koním, před čtrnácti dny policejní hlídka musela poblíž Červeného Kostelce zahánět zpět na louku stádečko ovcí. Na rozdíl od lesní zvěře policisté v tomto roce naštěstí neevidují žádné srážky hospodářských zvířat s dopravními prostředky ani velké materiál škody.

Policisté zažili i útok rozzlobeného zvířete. Ani útoky zvířat na lidi však nejsou výjimkou. Letos na jaře (2.2.2015) dokonce sami policisté museli prchat před rozzuřenou jalovicí, která utekla své majitelce v Jasenné na Jaroměřsku. Policista se stihl schovat za vůz a kráva pouze propíchla rohem sklo policejního auta. Policejní hlídce pak museli s odchytem zvířete pomoci hasiči.

Za škody odpovídá majitel. V této souvislosti se hodí připomenout, že případě, když sama zvířata poruší své ploty či ohradníky a utečou, za škody způsobené volně pobíhajícím zvířetem zodpovídá majitel zvířete.

 

por. Mgr. Eva Prachařová
2.11.2015 v 14:35

 

Odkazy do noveho okna

po DN se zvěří

po DN se zvěří 

Detailní náhled

Skot v Náchodě

16. 5. 2010 

Detailní náhled

Skot v Náchodě

16.5.2010 

Detailní náhled

srna po DN

srna po DN 

Detailní náhled

srnec po DN

srnec po DN 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem