Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Osahávání dívek

Karviná: Osahávání dívek -mladistvý zadržen, obviněn 

Policisté díky vskutku profesionálně odvedené práci zadrželi a obvinili mladistvého muže, který měl v poslední době osahávat na intimních místech nezletilé a mladistvé dívky.

O obtěžování dívek na veřejně přístupných místech v Karviné jsme veřejnost informovali, současně požádali o jakékoliv svědectví. Dík patří těm, kteří zareagovali zveřejněním, rovněž tak osobám, které kontaktovaly policisty a sdělily jim informace. Po zveřejnění a zřejmě díky němu nám byl oznámen další případ.

V té době již bylo v běhu pátrání po podezřelém z uvedeného jednání, které vedli kriminalisté krajského ředitelství ve velmi úzké součinnosti s kolegy z územního odboru Karviná. Za přispění všech policistů ze speciálně vytvořené skupiny, jehož členy byli vzhledem k věku napadených dívek také specialisté na mravnostní delikty, začaly být indicie vedoucí ke konkrétní osobě zřetelnější. Veřejnosti nelze odkrývat vše z naší práce, nicméně přijali jsme v lokalitě opatření. Kriminalisté  v podstatě nepřetržitě aplikovali různé kriminalistické metody a postupy - kromě jiného probíhalo průběžné zjišťování a analýza kvanta informací a dat, policisté rovněž tipovali a prověřovali okruh možných podezřelých osob a tak dále.

Přestože zpočátku nedisponovali kriminalisté mnoha informacemi, postupně se dobrali k jistému mladistvému muži. Zadrželi ho předevčírem. Včera ho krajští kriminalisté obvinili z pokračujícího provinění pokusu znásilnění  a podali státnímu zástupci návrh na jeho vzetí do vazby. Trestní sazba u mladistvých je ze zákona snížena na polovinu, přičemž horní hranice trestní sazby nesmí převyšovat pět let a dolní hranice jeden rok. Doplním, že z trestněprávního hlediska je v našem případě pod pojem znásilnění zahrnuto i intenzivní osahávání na intimních místech přes oděv.

Mladistvému kriminalisté kladou za vinu, že měl osahávat na intimních místech nezletilé a mladistvé dívky v Karviné. Po vytipování je měl ve venkovním prostředí sledovat, přičemž jeho jednání postupně nabíralo na intenzitě.  Aktuálně hovoříme o 5 případech v průběhu srpna a září.

Kriminalisté i nadále realizují jednotlivé úkony trestního řízení. Již v průběhu prověřování byli v kontaktu s analytiky, vycházeli samozřejmě také z informací od kolegů z odboru kriminalistické techniky a expertiz. Rovněž tito specialisté, ale i další, nadále vyhodnocují data a stopy vážící se k případu.

Policisté jsou si vědomi, že samotný případ je velmi citlivý, především s ohledem na věk poškozených. Přizpůsobují uvedenému svou činnost, například komunikace s oběťmi probíhaly ve speciálních výslechových místnostech.

Závěrem, pokud kdokoliv disponuje informacemi k jakémukoliv obdobnému případu a dosud nekontaktoval policisty, nechť tak v co nejkratší době učiní na bezplatné policejní lince 158.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 23. září 2022

vytisknout  e-mailem