Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Organizování prostituce - obvinění 8 osob

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli koncem ledna 2023 realizaci trestní věci, která se týkala organizování mezinárodní prostituce a následného kořistění z této činnosti. 

Obviněné osoby měly nejméně od počátku roku 2019 vytvořit skryté společenství vzájemně kooperujících osob, v němž si měly rozdělit úkoly související s organizováním a provozováním sexuálních služeb. Jejich činnost spočívala v náboru dívek, kterých je dosud ustanoveno okolo padesáti. Ženy měly následně dopravit do místa výkonu prostituce - šlo o Ostravsko, další místa v České republiky a území Finska. Dívkám mj. měly zajistit a hradit letenky do Finska a zpět, kde jim rovněž hradily ubytování. Dále zajišťovaly inzerci poskytovaných služeb na erotických internetových portálech a komunikaci s jejich zákazníky. Od dívek pak měly vyžadovat a přebírat část z jimi dosaženého výdělku, který si rozdělovaly a původ finančních prostředků utajovaly. 

Touto činností měly společně získat finanční prospěch ve výši několika milionů korun, kdy přesná částka nebyla dosud vyčíslena.

Kriminalisté NCOZ se touto věcí zabývali od počátku roku 2021 v rámci společného vyšetřovacího týmu s finskou policií a finským státním zastupitelstvím. 

Realizace úkonů trestního řízení proběhla v součinnosti s finskou policií, Europolem, Eurojustem, zásahovou jednotkou a cizineckou policií Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Kriminalisté NCOZ následně zahájili trestní stíhání osmi osob pro trestné činy „kuplířství“ a „legalizace výnosů z trestné činnosti“. Pět obviněných bylo vzato do vazby. V současné době jsou vazebně stíhány 2 osoby.  

Jako tzv. výnos z trestné činnosti byly zajištěny finanční prostředky v hodnotě cca 7 milionů korun, 3 bytové jednotky, osobní vozidlo zn. Mercedes a další cenné věci.

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným trest odnětí svobody od 2 do 8 let. Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství v Ostravě. 


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
13. dubna 2023

vytisknout  e-mailem