Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Taktické cvičení AMOK – AKTIVNÍ STŘELEC

RAKOVNICKO – Útočník byl zneškodněn. 

V úterý 10. dubna 2018 v dopoledních hodinách proběhlo na Integrované střední škole v Rakovníku taktické cvičení policistů s názvem AMOK – AKTIVNÍ STŘELEC.

V 9:35 hodin zazněl v budově školy první výstřel. Studenti v době probíhajícího útoku volali na tísňovou linku 158 a informovali integrované operační středisko Krajského ředitelství policie Středočeského kraje o vzniklé události.
Integrované operační středisko krajského policejního ředitelství vyslalo na místo policisty z prvosledové hlídky a další policisty Územního odboru Rakovník. Prvosledová hlídka přijela na místo události po vyslání operačním důstojníkem jako první, a to za pět minut. Ostatní hlídky se dostavili na místo několik minut po příjezdu výše zmiňované hlídky. Všichni policisté neprodleně zahájili činnost podle plánu opatření pro případ vzniku mimořádné události AMOK – aktivní střelec. Útočník byl policisty zneškodněn („zastřelen“) v 10:05 hodin.

Úkolem zasahujících policejních složek bylo střelce co nejrychleji eliminovat, a také prostor, kde došlo k útoku, zajistit pro následnou záchranu zraněných osob.

Aktivní střelec je nebezpečný ozbrojený pachatel, jehož cílem je zabít co největší počet osob, a to ještě před tím, než bude v jeho jednání zastaven policií. Buď jeho útočení zastaví policie, nebo svůj život ukončí střelec sebevraždou, například zastřelením. Aktivní útok bývá zpravidla promyšlený a i dlouhodobě naplánovaný. Útočník nemívá připravený plán ústupu, nechce vyjednávat a většinou se nehodlá ani vzdát.

Policie České republiky se v návaznosti na dění ve světě již delší dobu touto problematikou zabývá, a právě proto probíhají speciální výcviky a cvičení, aby byli policisté v případě takových útoku připraveni.

Při taktickém cvičení zasahovalo a aktivně se do něj zapojilo více než třicet policistů Územního odboru policie Rakovník, konkrétně policisté prvosledové hlídky, policisté z obvodních oddělení, kriminalisté a dopravní policisté.

Cílem cvičení bylo prověřit akceschopnost prvosledových hlídek, které byly pro takové události zřízeny, avšak se to netýká jen prvosledových hlídek, ale samozřejmě všech policistů. Sledovalo se u zasahujících, zda zvolí v této rizikové situaci vhodný taktický postup, který musí být veden k eliminaci pachatele. Úkolem policistů bylo velmi rychle a správně zakročit proti útočníkovi a eliminovat jej tak, aby byly škody na životech minimální.

Pro policejní instruktory je v rámci služební přípravy policistů velice důležité mít zpětnou vazbu z takových cvičení, a to především proto, abychom si mohli prověřit rychlost a včasnost zásahu, ale v neposlední řadě také jeho taktiku.

Cvičení simulující útok ozbrojeného útočníka na střední škole mělo za cíl ukázat také studentům a zaměstnancům školy, jak mají v takových situacích postupovat a spolupracovat s Policií České republiky a dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Bohužel se v minulosti potvrdilo, že taková hrozba může reálně nastat.

V minulých letech jsme taková cvičení realizovali:
-    ZŠ Kounov
-    ZŠ Senomaty
-    Úřad práce Rakovník

Děkujeme panu Mgr. Karlu Menclovi, řediteli Integrované střední školy Rakovník, za to, že nám umožnil toto taktické cvičení ve škole zrealizovat.

nprap. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
11. dubna 2018

vytisknout  e-mailem