Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

"Začněme spolu aneb kolama dolů"

PŘÍBRAMSKO - Za rok 2017 zemřelo na českých silnicích 60 motocyklistů. 

Pojďme v letošním roce společně toto číslo snížit pod známým heslem motorkářů „kolama dolů“.

Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia ČR ve spolupráci s Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR přichází s novou preventivní aktivitou zaměřenou na bezpečnost řidičů motocyklů. Motorkářskou sezonu odstartovala v dubnu společná jízda s následným bezplatným tréninkem na výcvikovém okruhu ve Vysokém Mýtě, následovalo dalších šest míst v republice. Zakončení této zajímavé akce proběhne v neděli 17. června na Příbramsku, na polygonu v Dlouhé Lhotě.

Cílem projektu je prezentace nových bezpečnostních prvků, zprostředkování praktického vzdělávání a zdokonalování řidičů motocyklů, především však jde o snížení následků a počtu dopravních nehod zaviněných motorkáři a o osvětu všech účastníků silničního provozu.

Z Mníšku pod Brdy vyjede den 17. června v dopoledních hodinách kolem dvou set předem přihlášených motorkářů v doprovodu dopravních policistů na motocyklech na spanilou jízdu dlouhou asi 80 km. Trasa povede přes Novou Ves pod Pleší, Nový Knín, Slapskou přehradu, Neveklov, Sedlčany, Cholín, a Dobříš. Zakončena bude na polygonu v Dlouhé Lhotě. Tam mohou přijet další zájemci na svým strojích, aby si vyzkoušeli jízdu zručnosti, různé soutěže, natrénovali si bezpečnou jízdu, ochutnali zdarma nealko pivo, prohlédli a vyzkoušeli si krásné motorky apod. Na letišti v Dlouhé Lhotě akce začíná v pravé poledne a potrvá do čtvrté hodiny odpolední.

Motocyklisté by si měli uvědomit, že jsou při dopravních nehodách mnohem více zranitelnější než řidiči vozidel. Riziko, že motorkář nebo jeho spolujezdec bude při havárii usmrcen či vážně zraněn, je mnohem vyšší než u osádky automobilu. Motocyklistu nechrání žádná karoserie, bezpečností pás, ale pouze prvky pasivní bezpečnosti, které má na sobě. Je to speciální a dobře viditelné oblečení, kvalitní přilba, pevná obuv, rukavice, chrániče klubů a páteře, airbagové vesty. I sebelepší výbava však není zárukou bezpečné jízdy, pokud motorkář jede riskantně a nepřizpůsobí rychlost jízdy stavu komunikace, počasí a hustotě provozu.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
12. červen 2018

vytisknout  e-mailem