Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Okradený senior

PŘÍBRAMSKO - Na první den v měsíci říjnu připadá každoročně Mezinárodní den seniorů. 

Různí pachatelé si často tipují jako své oběti právě dříve narozené. Vědí, že jim chybí sociální kontakt, a tak rádi naváží řeč s kýmkoli, jsou méně mobilní, hůře slyší, jsou navíc velmi důvěřiví, proto se pro „lidské hyeny“ stávají snadnou kořistí.

Přesvědčil se o tom ve středu 29. září ve večerních hodinách 77letý muž z Příbrami. Před schodištěm vedle domu si přendával trekové hůlky do levé ruky, aby se mohl chytit zábradlí, v danou chvíli k němu měl přistoupit zezadu zloděj a ze zadní kapsy kalhot mu odcizit peněženku s doklady a se čtyřmi sty korunami.

Případy různých krádeží či přepadení řeší policie každý den. Bohužel je smutnou pravdou, že pachatelé krádeží a loupeží se vyskytují všude, proto by lidé měli být opatrní. Není vhodné chodit blízko okraje vozovky s taškou přes rameno, tu by mohl vytrhnout někdo z jedoucího auta. Večer je potřeba vyhýbat se neosvětleným místům. Opatrnost je na místě při vstupu do domu nebo výtahu. Raději se vyplatí počkat a výtah znovu přivolat. Pokud starší člověk cestuje hromadným dopravním prostředkem, je lepší sedět v blízkosti řidiče a u dveří, lze je použít jako únikovou cestu.

Muži by měli nosit peníze, doklady a platební karty v náprsní kapse, ne v zadní kapse kalhot. Ženy by neměly nechávat peněženky a cennosti na vrchu kabelky, ty by měly nosit pokud možno u těla a využívat jejich různá zapínání. Doklady je třeba nosit odděleně od peněz a PIN platební karty odděleně od karty. Zavazadla a kabelky bychom neměli pouštět z dohledu, nenosit je např. na zádech nebo je zanechávat v nákupních vozících.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS
komisař
P ČR Příbram
1. říjen 2021

vytisknout  e-mailem