Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kontrola chat a chalup

PŘÍBRAMSKO - Nastává doba chladnějšího počasí, s tím souvisí menší návštěvnost rekreačních objektů. 

Majitelé do rekreačních chat jezdí v zimním období zřídka, této skutečnosti pak využívají zloději. Vybírají si především odlehlé a špatně zabezpečené chaty. Jejich pozornost upoutají i chalupy, ke kterým se dá dobře zajet autem, aby se s lupem tolik nenadřeli. Pachatelé většinou vypáčí dveře či okna, nebo je rozbíjejí. Jsou schopni najít také uschované klíče nebo si všimnout nedovřených oken. Kradou a odnáší vše, na co přijdou, většinou různé nářadí, jídlo, pití, jízdní kola, elektroniku apod.

V silách policie určitě není chránit každé obydlí, i když provádíme namátkové kontroly v rekreačních oblastech. Je vhodné ale připomenout, že každý sám může přispět k tomu, aby svůj majetek lépe zabezpečil, používat např. bezpečností uzamykací systémy (odolné proti vrtání, násilnému vylomení cylindrické vložky), bezpečnostní kování, bezpečnostní dveře a zárubně (zabrání vyražení dveří), přídavné závory na dveře, okenice či mříže, bezpečnostní fólie (zamezí prohození předmětů, zpomalují dokonce i šíření požáru), bezpečnostní skla. Jde vlastně o prostředky, které ztěžují vniknutí do obydlí. Dále je možné použít technickou ochranu, reprezentují ji elektronická zařízení, kamerové monitorovací systémy, lokální signalizace akustická či optická, detektory pohybu, systémy s dálkovou signalizací neboli telefonní hlásiče. Cennější věci rozhodně nechce nechávat přes zimu v objektech.

Na vykrádání obydlí se zaměřuje preventivní projekt s názvem „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“, který představuje souhrn opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů. Jeho cílem je informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů v kombinaci i s elektronickou ochranou. Nabízí návod, jak správně postupovat a čeho se vyvarovat při výběru zabezpečovacích komponent, zdůrazňuje důležitost certifikace výrobků a služeb. Certifikované produkty významným způsobem snižují riziko jejich překonání a odrazují nenechavce od vniknutí do obydlí. Hlavním nástrojem projektu je mobilní aplikace „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody na zabezpečení majetku, k dispozici je na Google Play nebo v App Store. Dalším cílem projektu je vzbudit u majitelů objektů zodpovědnost k vlastnímu majetku, zájem o jeho zabezpečení, ale klade také důraz na větší všímavost vůči svému okolí, případný pohyb podezřelých osob a vozidel je třeba nahlásit na bezplatnou linku 158.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
21. říjen 2020

Odkazy do noveho okna

1 kontrola chalup

1 kontrola chalup 

Detailní náhled

2 kontrola chat dne 21. 10. na Milínsku

2 kontrola chat dne 21. 10. na Milínsku 

Detailní náhled

3 kontrola chat Milínsko

3 kontrola chat Milínsko 

Detailní náhled

4 kontrola rekreačních objektů

4 kontrola rekreačních objektů 

Detailní náhled

5 kontrola v rekreačních oblastech Milínska

5 kontrola v rekreačních oblastech Milín... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem