Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Aquaplaning

PŘÍBRAMSKO - V katastru obce Obořiště ve směru na Prahu došlo na tříkilometrovém úseku k poškození šesti aut. 

V sobotu 20. srpna se stalo na Příbramsku během 12 hodin sedm dopravních nehod kvůli deštivému počasí, které některé řidiče překvapilo. Nepřizpůsobili rychlost povětrnostním podmínkám a havarovali. V katastru obce Obořiště ve směru na Prahu došlo na tříkilometrovém úseku k poškození šesti aut. Motoristé dostali na mokré vozovce smyk, tzv. aquaplaning, a narazili do svodidel. Jedna nehoda se odehrála na 24 km v katastru obce Voznice ve směru na Strakonice a jedna nehoda se udála přímo ve městě Příbrami po projetí zatáčky. Bourali šoféři ve věku od 20 do 50 let.

Co je vlastně aquaplaning? Jde o jev, ke kterému dochází při zvýšené rychlosti vozidla na mokré komunikaci, lze ho definovat jako ztrátu přilnavosti pneumatiky k vozovce vlivem vody, která se dostala mezi silnici a pneumatiky. Ty nezvládají odvádět dostatek vody z pod kol, čímž se před nimi vytváří tzv. vodní klín.
Jak mu předcházet? Základem je přizpůsobit styl jízdy aktuálním podmínkám a stavu vozovky, zpomalit a vyhnout se prudkému zatáčení.
Jak ho zvládnout? Nebrzdit, držet pevně volant, sešlápnout spojku a ubrat plyn.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
22. srpen 2022

vytisknout  e-mailem