Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Bezpečné přecházení dětí 

Projekt „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ je celorepubliková dopravně preventivní akce zaměřená na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací, na „výchovu“ ke správnému přecházení a na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce. Tento projekt již probíhal v loňském roce a byl vytvořen na základě úkolu, vyplívajícího z Resortního akčního plánu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Hlavním partnerem projektu je opět Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, která poskytla i většinu preventivních materiálů.
Hlavním cílem akce je preventivně působit na chodce a posílit v účastnících silničního provozu zásady pro správné přecházení vozovky. Policisté se zaměřili na přechody pro chodce v blízkosti především základních škol, kde zastavovali chodce a ověřovali si jejich znalosti o přecházení vozovky. Děti obdržely malé dárečky v podobě nafukovacího balónku, samolepky a rozvrhu hodin, to vše s logem akce a radami, jak správně přecházet. Dospělí dostali, kromě několika cenných rad, rovněž kartičku s preventivními radami.
Na Pardubicku jsme se dohledu věnovali první dva školní dny, neboť v této době jsou děti po prázdninách ještě mírně „zdivočelé“ a mohly by snadno vběhnout pod auto. Stejně tak řidiče, kteří si o prázdninách odvykli, je potřeba upozornit na zvýšený pohyb dětí v blízkosti silnic převážně v ranních a odpoledních hodinách. To ale samozřejmě neznamená, že v dohledu nad přecházením dětí nebudeme pokračovat. Nadále budeme, kromě dalšího, na přechody v blízkosti škol dohlížet ve spolupráci s Městskou policií Pardubice.
Za tyto dva dny dopravní policisté společně s preventistkou oslovili u 7 přechodů více než 200 chodců. Ohlasy veřejnosti byly převážně kladné. Pouze pár cyklistů nelibě neslo upozornění od strážců zákona, že přechod je určen pro chodce, nikoliv cyklisty. Všechny oslovené děti měly velmi dobré znalosti o pravidlech bezpečného přecházení. V jednom případě však bohužel špatným příkladem své ratolesti byla samotná matka dítěte, která, ač kousek od přechodu, zvolila nejkratší cestu přes silnici a na upozornění se hájila tím, že spěchá. Samozřejmě ji neminulo vysvětlení o nutnosti využít přechodu pro chodce a také o tom, že kdo příliš spěchá, nemusí dorazit do cíle v pořádku.

 

 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem