Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Internetoví podvodníci jsou stále aktivnější

MLADOBOLESLAVSKO – Police České republiky se připojila k rozsáhlé vzdělávací kampani České bankovní asociace a dalších partnerů, která upozorňuje na sílící nebezpečí podvodů na internetu. 

Internetové podvody všeho druhu jsou v posledních letech na vzestupu. Všichni dnes používáme moderní technologie k různým finančním transakcím. Internetoví podvodníci ale nejsou pozadu a neustále cíleně útočí na naše finance na základě neustále se měnících podvodných praktik. Mladoboleslavští policisté v poslední době zaznamenali enormní nárůst těchto internetových podvodů. Kybernetičtí zločinci se při pokusech Vás okrást neustále zdokonalují. Jejich metody jsou dnes daleko sofistikovanější a kombinují nedostatečné zabezpečení Vašich chytrých telefonů a PC, znalost Vašich osobních dat, umění manipulace a moment překvapení.

Policisté z Mladoboleslavska ve spolupráci s městskou policií a Magistrátem města Mladá Boleslav v rámci této kyber kampaně předávají důležité informace do škol i firem na Mladoboleslavsku a zvyšují tak obecné povědomí občanů o tom, jak se bránit podvodníkům ve virtuálním světě. Součástí akce jsou i webové stránky www.kybertest.cz ,zde si každý může vyzkoušet test, který představuje běžné situace, do kterých se můžete dostat a v nichž se Vás hackeři mohou snažit okrást. V kybertestu se dozvíte, jak útoky podvodníků rozpoznat a jak jim nenaletět. Popsány jsou zde podrobně také typy podvodů. Na webové stránky kybertestu se dá dostat i po načtení QR kódu, který se nachází na plakátech kampaně.

Nejčastější způsoby podvodů na internetu jsou následující:

Využívání inzertních portálů, kdy poškozený nabízí na prodej nějaké zboží. Zkontaktuje ho pachatel, který má zájem o nabízené zboží, nicméně preferuje platbu a doručení zboží prostřednictvím přepravní společnosti. Poškozenému je zaslán odkaz. Po kliknutí na odkaz je poškozený většinou přesměrován na stránku pro zadání přihlašovacích údajů do svého internetového bankovnictví. Pokud dojde k přihlášení, pachatel získává přístup do internetového bankovnictví poškozeného a provede neoprávněné transakce.

Falešná technická podpora – pachatel vydávající se za pracovníka technické podpory operačního systému vašeho počítače kontaktuje poškozeného s legendou napadení účtu hackery. Vyžaduje po poškozeném vzdálený přístup k jeho soukromému počítači. Tento vzdálený přístup umožní pachateli díky některým speciálním programům ovládání vašeho počítače. Vše většinou proběhne přes kliknutí na nějaký zaslaný odkaz. Další požadavek pachatele je vyplnění formuláře, který obsahuje citlivé údaje k platební kartě poškozeného (včetně platnosti karty a CVE kódu). Jakmile poškozený sdělí tyto údaje, pachatel provede neoprávněnou platbu, zřídí úvěr apod.

Výhodná nabídka – investice do kryptoměn – pachatel opět vyláká od poškozeného platební údaje či získá neoprávněný přístup k počítači a poté následuje neoprávněná transakce ze strany pachatele.

Myslíte si, že vás v online prostředí nemůže nikdo podvést a všechny nástrahy znáte? Odhalíte včas, že na vás útočí online podvodníci? Vyzkoušejte si test a poměřte své výsledky s ostatními na: www.kybertest.cz.

21.02.2023

prap. Jiří Plesar

Odkazy do noveho okna

kybertest

kybertest 

Detailní náhled

nepindej

nepindej 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem